”Museet förstår inte vad de ska göra”

Uppdaterad
Publicerad

Museet som ska vara en av de viktigaste institutionerna för design och form har misslyckats med sitt uppdrag. Det är Arkitekturmuseet i Stockholm som får kritik, i en ny rapport.

I en promemoria, som blir offentlig i morgon, ”Översyn på form och designområdet – att synliggöra och skapa insikt”, riktar regeringen kritik mot Arkitekturmuseet. Sedan 2009 har museet ett utökat uppdrag – förutom arkitektur ska man inkludera design och form i verksamheten.

Bakläxa från regeringen

Men museet har inte gjort det man ska på design- och formområdet, tycker regeringen som ger Arkitekturmuseet bakläxa. Det finns en ”bristande förståelse och tolkning av uppdraget från museets sida” står det i rapporten.

Konst- och designkritikern Dennis Dahlqvist menar att rapporten pekar på något som är känt sedan länge i design- och formvärlden.
– Problemet är väldigt enkelt, och det står i promemorian. Museet förstår inte vad de ska göra. Det står att museet har ”brister i att tolka och förstå uppdraget”. Det här måste ändå vara Lena Rahoults, museets chefs, problem.

”Ett brett uppdrag”

Men Lena Rahoult håller inte med.
– Jag tycker vi har tolkat uppdraget rätt. Sedan gäller det att ha resurser så man kan möjliggöra alla förväntningar. Men det är ett väldigt brett uppdrag, och vi är på väg. Vi får ta det på lite längre sikt tror jag, säger hon.

Länge fanns en önskan från branschen om att Sverige skulle få ett form- och designmuseum. När Arkitekturmuset 2009 fick ansvar för form- och designutställningar sågs det av många som en dålig kompromiss. Och det har visat sig svårt att härbärgera både arkitektur, design och form för museet.

– Jag tror all förändring tar längre tid än man tror. Vi vill ju inte tappa Arkitekturmuseets kärna. Vi vill ha kvar det som är det bästa, samtidigt som vi vill utvecklas mot nya mål, säger Lena Rahoult.

Arkitekturen kan tryckas tillbaka

I promemorian föreslås att Arkitekturmuseet ska byta namn – och att beteckningen museum tas bort. ”Andra beteckningar som exempelvis center kan ge signaler om ett öppet och kreativt forum” står det. Museet ska bli mer av en mötesplats för design och form, och också samarbeta med andra myndigheter och näringslivet.

Bland arkitekter finns det dock en oro för att museets arkitekturverksamhet får stryka på foten när mer energi ska läggas på design. I promemorian står att ”en avsaknad av ansvar för en egen föremålssamling kan ge utrymme för ett större kreativt tänkande när det gäller tematiska utställningar och projekt. Tidningen Arkitektur befarar nu att museets samlingar flyttas bort om promemorians förslag blir verklighet.

Reporter i tv-inslaget är Cecilia Tiberg. Foto: Andreas Hult. Klippning: Åsa Wendel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arkitekturmuseet

Mer i ämnet