En rysk museichef vid konstmuseet Eremitaget i Sankt Petersburg lämnar sitt uppdrag. Han kritiserar nu öppet anfallskriget mot Ukraina. Foto: Janerik Henriksson / TT

Rysk museichef slutar i protest mot kriget

Uppdaterad
Publicerad

En rysk chef lämnar konstmuseet Eremitaget i S:t Petersburg efter 22 år på posten, enligt den oberoende ryska sajten Meduza, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

Det handlar om Dimitri Ozerkov, ansvarig för samtidskonst. Ozerkov skriver på sociala medier att han beslutade sig för att lämna när Ryssland invaderade Ukraina. Nu kritiserar han kriget öppet.

”Efter att Ryssland skickat sina styrkor till Ukraina upphörde dialog och respekt att betyda någonting i Ryssland, nyheterna ersattes av propaganda som inte säger något om att Rysslands väpnade styrkor anklagas för otaliga brott mot civilbefolkningen”, skriver han på Instagram.

Han valde då att ”sluta göra någonting i och för dagens Ryssland” och berättar att han även lämnar andra kulturuppdrag och sitt land.

”Ryssland har fördrivit alla oss som ville göra något gott för vår kultur”, skriver han.

Konstmuseet Eremitaget är ett av världens främsta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.