Ted Hesselbom, avgående chef på Röhsska museet, har ansökt om att få bli rom. Foto: Adam Ihse / Scanpix

Museichefen: Därför vill jag bli rom

Uppdaterad
Publicerad

Ted Hesselbom, avgående museichef för Röhsska museet i Göteborg, har ansökt om att få tillhöra det romska folket. Nu förklarar han varför.

Det var i förra veckan som Ted Hesselbom, avgående chef för Röhsska museet i Göteborg, tillkännagav sitt beslut. Efter en längre tids samarbete med romska kulturarbetare bestämde sig Hesselbom för att lämna in en ansökan om att själv bli rom.

– I princip borde vi alla kunna bli samer eller romer eller vad vi vill, sade Hesselbom till Göteborgs-Posten i samband med beskedet.

Nu utvecklar Hesselbom själv, på SVT Debatt, orsaken till sitt beslut. Man måste kunna flyta mellan olika identiteter, menar han, såväl kulturella som etniska och sexuella identiteter.

”Själv har jag bestämt mig för att acceptera alla ansökningar som kommer till mig om att få bli bög. Jag har bestämt mig för att ingen annan ska få bestämma över vad jag vill vara. Jag tänker testa om det påståendet håller hela vägen”, skriver han om sitt beslut.

”Jag frågade min auktoritet bland romerna, Bagir Kwiek, om hur man blir rom. Han svarade att rom är man om man uppfattar sig som rom. En väldigt generös inställning som passar in i mitt paradis. Bagir har nu välkomnat mig in i sin familjegemenskap”, fortsätter Ted Hesselbom.

Hela artikeln kan du läsa på SVT Debatt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer