Sandra Kim tävlade för Belgien 1986. Foto: eurovision.tv

Eurovisionåret var 1986

Uppdaterad
Publicerad

Sverige bjuder på det mest udda numret i 1986 upplaga av ESC med Lasse Holms och Monica Törnells ”E’ de’ det här du kallar kärlek”.

1986 var det Europe som hamnade högst upp på Trackslistans årsbästalista med låten ”The Final Countdown”.  Björn Ulvaeus och Benny Anderssons succémusikal Chess hade världspremiär på Prince Edward Theatre i Londons West End. Topplistorna i Europa präglas av de historiska popsinglarna ”Rock Me Amadeus” med Falco, ”Papa Don’t Preach” med Madonna och ”Take My Breath Away” med Berlin.

I Sveriges fotspår

Den 3 maj 1986 var det Bergen i Norge som stod för värdskapet av tävlingen. Norge följde Sveriges fotsteg från året innan då ESC-deltagaren från 1966, Lill Lindfors, hade axlat rollen som programledare. 1986 tog Åse Kleveland sig an programledarrollen och hon hade också deltagit i ESC 1966 med låten ”Intet Er Nytt Under Solen”. Norge hade aldrig tidigare vunnit tävlingen innan Bobbysocks kammade hem segern med ”La Det Swinge” 1985.

Eurovisionsåret var...

Belgiens lögn

Medias fokus kretsade kring unga Sandra Kim från Belgien som tävlade med låten ”J’Aime La Vie” blott 15 år – påstods det. I själva verket var Sandra Calderone, som hon egentligen heter, endast 13 år gammal. Varför managern valde att ljuga om hennes ålder är än idag en gåta. Schweiz, som placerat sig på andra plats, försökte få bidraget diskvalificerat när lögnen uppdagades men utan resultat. Dock fick lögnen en konsekvens i form av en regeländring. För att få delta i Eurovision song contest måste man ha fyllt 16 år, en regel som gäller än i dag.

Lasse Holm som tävlade tillsammans med Monica Törnell med låten ”E’ de’ det här du kallar kärlek” har inga starka minnen av den mytomspunna Sandra Kim.

– Jag minns bara att det var en liten tjej som jag träffade på efterfesten. Vi sa bara ”Hej, hej” och ”Grattis” och sedan var det inte mycket mer, säger Lasse Holm.

Färgsprakande

Vad minns du mest från festivalen 1986?

– Det är ju absolut den här totala galenskapen som vi hittade på. Först var det ju då en video där vi slängde färg på varandra. Jag fick alltså två hinkar med färg som inte gick bort. På den tiden hade jag hår och det var kvar i hårbotten i säkert ett halvår, säger Lasse Holm och skrattar.

– Dessutom så gjorde vi om Sveriges Televisions representant till en gammal hårdrocksguru med bar överkropp han låtsades att lira gitarr i sändning inför hela Europa. Det var helt otroligt. Vi hade bara kul.

Holm och Törnell stod utan tvekan för den här upplagans mest udda framträdande. Förutom producenten Sten Carlberg som hårdrocksguru fanns det en utklädd körsjungande trio som hade galna upptåg på scenen samtidigt som Holm och Törnell var extremt dystert klädda i helsvart.

– Engelska journalister tyckte att vi drev med cirkusen. Det gjorde vi ju inte men vi hade hejdlöst kul. Vi hade ingen vidare respekt för att vi skulle vara så prydliga och ordentliga utan vi körde på bara.

Tävlat flera gånger

Han har vunnit Melodifestivalen fem gånger som låtskrivare. Men att tävla som artist är en helt annan femma berättar Lasse Holm.

– Det är ju oerhört nervöst. Man tittar in i en kamera, man ser en röd lampa som lyser och så tänker man ”Shit, där sitter trehundra miljoner och tittar nu” och då är det nästan som att man blir svimfärdig. Men det är bara att stålsätta sig och köra. Jag var ju jäkligt nervös när jag gick in men tack och lov så började Monica Törnell med första delen av första versen. Så när hon var igång kunde jag joina in, säger han och tillägger:

Vad är det då för skillnad på att tävla som låtskrivare?

– Som låtskrivare är det en annan nervositet. Det är den här vinnarskallen som kommer in då. Du har skrivit låten, du har producerat låten, du har levt med låten i säkert ett halvår och sedan är det upp till att artisten ska förverkliga din dröm.

Lasse Holm tar upp exemplet när Carola tävlade med ”Främling” i München.

– Då var jag oerhört nervös.  Jag var också med och sjöng back-up kör på scen så att det var dubbelnervositet. Men att vara artist det är ju liksom ett annat fokus när man går in och ska leverera sång och dans. När man väl är inne i den zonen, då upplever jag att man är inne i sitt eget lilla rum och kör på. Som låtskrivare sitter man och biter på naglarna när man ser på rösträkningen.

Hur upplever du Eurovision idag?

Lååååååång och ganska tråkig. Jag tycker att det inte är mycket som har med musik att göra. Ursäkta mig men det är mer teknik, spektakel, bomber och granater och ljusskärmar som sprattlar och sprakar. Det är få tillfällen där jag tycker att det där var en bra låt. Av 43 bidrag som ska tävla så är det ungefär 10 procent som jag tycker är musik, säger Lasse Holm.

Alla Melodifestivalvinnare som Lasse Holm skrivit

1982 – ”Dag efter dag”, Chips

1983 – ”Främling”, Carola

1985 – ”Bra vibrationer”, Kikki Danielsson

1986 – ”E’ de’ det här du kallar kärlek”, Monica Törnell och Lasse Holm

1993 – ”Eloise”, Arvingarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovisionsåret var...

Mer i ämnet