Polisen gjorde ingripanden mot 20 personer i publiken under Frej Larssons rättegångsfest. Foto: TT

20 polisingripanden under rapparens rättegångsfest

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha friats från åtal för att ha byggt en gayklubb på ryska statens mark, firade rapparen Frej Larsson med ett nattklubbsevenemang i Stockholm på torsdagskvällen. Nu får arrangemanget kritik av Södermalms narkotikagrupp, som vittnar om att droger flödade fritt under konserten.

Polisen gjorde under kvällen ingripanden mot ett tjugotal personer i åldrarna 18 till 25. Flera personer omhändertogs, majoriteten av dessa på grund av misstanke om innehav. Det rapporterar Stockholm Direkt.

– Det var totalt kaos. Vi tog massor av tunga droger i beslag och hade egentligen behövt vara tre gånger så många poliser på plats för att ha kunnat hantera situationen, säger Annika Ljung på Södermalmspolisens narkotikagrupp till tidningen.

Tunga droger i beslag

Klubben Delgivningsduckning bestod av en konsert med Frej Larsson och rapgruppen ODZ (Original Dunder Zubbis) på Kägelbanan i Stockholm. Nu får ägaren Södra Teatern kritik av polisen, som menar att det är sänder en ”bedrövlig signal till unga” när man upplåter plats för den här typen av konserter.

– Vi kommer dit och påträffar påverkade personer och väldigt mycket narkotika. Man snortar kokain öppet, man känner cannabisdoft inne i lokalen och utanför, säger Annika Ljung till Kulturnyheterna.

– Vi tog en hel del tunga droger i beslag: marijuana, ketamin, kokain, ecstasy, amfetamin och hasch. Som narkotikapolis blir man djupt oroad över utvecklingen, fortsätter hon.

Arrangören kritisk till beskrivningen

Johanna Carlberg är kommunikationschef på Södra Teatern och bekräftar händelsen. Hon vänder sig mot beskrivningen att ”totalt kaos” rådde.

– Händelsen är beklaglig, vi samarbetar med polisen för att skapa en så trygg miljö som möjligt. Vakterna avvisade ungefär 30 gäster under kvällen och nekade 20 personer inträde, säger Carlberg till Kulturnyheterna.

Hur ser Södra Teatern på kritiken från polisen?

– Jag tycker det är problematiskt, vi samarbetar för att skapa en trygg miljö, inte för att polisen ska åsikter om vad som ska pågå på våra scener.

– Det är artisten Frej Larsson vi arbetat med här. Att han har utmanat Rysslands syn på hbtq-frågor ville vi vara med och uppmärksamma och stötta.  

Firade friande dom

Klubben var en del i turerna kring åtalet mot rapduon Far och Son, som består av Frej Larsson och Simon Gärdenfors. Duon friades under torsdagen från ett åtal för besittningsintrång, efter att ha byggt en gayklubb på ryska statens mark på Åland 2015. Upptåget var en del av TV4-programmet Samhällsjudo.

Frej Larsson närvarade inte på rättegången, då han fram till dess undvikit att delges misstanke från polisen. Han meddelade i sociala medier att han istället för att gå på rättegången skulle anordna klubben Delgivningsduckning på rättegångsdagen.

Kulturnyheterna söker Frej Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer