Albumaktuella Gnučči: ”Jag gör musik för att den ska upplevas tillsammans”

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Gnučči dök upp på sveriges musikscen 2012 med EP:n Oh my goodness, och blev snart känd för sitt energiska, elektroniska och genreöverskridande sound. Nu är hon tillbaka med debutalbumet ”I'm good you good let's be great”. Kulturnyheterna har träffat henne för att prata om kollektivt skapande, självständighet och förstås om albumet, som hon skapat tillsammans med 9 producenter världen över.

Sydafrika, Frankrike, Mexico och England är bara några av alla länder som artisten Gnučči, eller Ana Rab som hon heter, skapat sitt debutalbum i.

– Min musik är lite ”överallt”, och mitt huvud också, så det passade ganska bra att jag rent fysiskt och geografiskt också var överallt, säger hon.

Kollektivt skapande

Gnuččis musik är energisk. Soundet är elektroniskt men genreöverskridande, med influenser från dancehall, R'n'B, och serbiska toner. Albumtiteln ”You good, I'm good let's be great” verkar spegla hur Ana Rab arbetat. Hon berättar att hon håller i ”musik-kollon” där hon bjuder in människor till samarbete.

– Till exempel var jag husvakt i en förort till Paris, och bjöd in några producenter jag pratat med. Huset hade en vildvuxen trädgård och ett litet skjul där studion var.

– Jag bjuder in folk och lagar mat till alla. När vi vaknar så gör vi musik tillsammans. Antingen har jag en idé eller så börjar vi från scratch med en känsla. Till exempel kan jag säga ”jag vill göra en låt om att må bra tillsammans” och så börjar vi diskutera... vilket ljud kan passa?

Även när hon uppträder är gemenskapen viktig för Ana Rab.

– Jag ser mig själv först och främst som en bra performer och live-artist. Det viktiga för mig, och orsaken till att jag gör musik, är att den ska upplevas tillsammans.

Ensamstående mamma som förebild

Även om Ana Rab gärna arbetar kollektivt, är hon också känd för att vara självständig. Hon är sitt eget skivbolag, sin egen manager och som musiker är hon helt självlärd. Självständigheten är ett resultat av att ha vuxit upp med en ensamstående mamma.

– Hon jobbade hårt, tog hand om tre barn, lagade mat, satte upp tapeter... vad visste hon om tapeter, ingenting! Och den mentaliteten har jag ärvt, att om jag ser att alla andra gör album tänker jag ”jag kan också”.

– Det känns fint att albumet är klart, det blir lite som ett kvitto på att jag kan dethär. Utifrån mina förutsättningar har jag gjort mitt bästa, och nu när mina förutsättningar ändrats, vad blir nästa steg? Kommer det något nytt, något annorlunda?

Gnuččis album ”You good, I'm good let's be great” släpps den 28 april.

Läs också: ”Hur kan du vara så självsäker?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.