Den läckta listan över förbjudna flaggor

Ambassadören kräver ursäkt

Publicerad

Palestinas flagga listades bredvid IS – av Eurovison.
Nu kräver landets ambassadör i Sverige en offentlig ursäkt.
”Jag kan inte fatta att arrangörerna gjorde så här”, säger hon.

Ett internt dokument med flaggor som inte tillåts under Eurosvision song contest i Globen nästa vecka läckte ut. Dokumentet listar tio stater vars flaggor ”specifikt inte kommer att tillåts” för publik att ta med in i Globen.

Ett av landet är Palestina, ett annat Islamiska staten (IS).

–Jag blev väldigt förvånad. Det är väldigt olyckligt, säger Palestinas ambassadör i Sverige, Hala Husni Fariz, till Kulturnyheterna.

”Det är olyckligt”

Arrangören EBU hänvisar till att listan bara innehåller exempel på länder vars flaggor inte kommer att tillåtas. Under Eurovision är det bara okej att vifta med de tävlande ländernas fanor, länder som godkänts som stater av FN, EU:s flagga och prideflaggan.

– För det första har Palestina observationsstatus hos FN, och FN själva uppmuntrar till att även ickemedlemsstater ska kunna flagga. Vi har flaggat i Stockholm länge nu, vi flaggar i Washington och i Genève. Jag tycker att det är konstigt av EBU att ignorera det, säger Hala Husni Fariz.

– Sedan finns det flera problem med att vi listas tillsammans med flaggor vars stater inte är erkända. Det är olyckligt.

Vill ha officiell ursäkt

EBU och Eurovision har bett om ursäkt för att listan läckte ut, bland annat genom ett meddelande på evenemangets officiella Facebooksida.

Men det räcker inte, tycker Hala Husni Fariz. Den palestinske politikern och diplomaten Saeb Erekat har kritiserat arrangörerna i internationell press. Enligt Hala Husni Fariz har han även skickat ett brev till EBU.

– Vi förväntar oss en ursäkt av EBU, för att det här misstaget gjordes.

Räcker det inte med den ursäkt EBU och Eurovision redan har gjort?

– Nej. De måste förstå varför det här var ett misstag. Vi förväntar oss en officiell ursäkt.

Flaggorna som listas i dokumentet

Visa

Kosovo

Nagorno-Karabach

Baskien

Islamiska staten

Krim

Palestina

Folkrepubliken Donetsk

Nordcypern

Transnistrien

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ESC 2016

Mer i ämnet