Sean Banan (Sina Samadi) tävlar i Melodifestivalen igen. Foto: Scanpix

Ändrade regler i Melodifestivalen nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Nu ändras reglerna för Andra chansen i Melodifestivalen.

De artister som inte går vidare till final på första försöket under Melodifestivalens turné, kan som bekant få en ny chans. De möts i deltävlingen som kallas för Andra chansen, där tittarna röstar fram ytterligare två finalister.

Men allt har inte varit frid och fröjd kring Andra chansen. Förra året fick exempelvis artisten Sean Banan över 70 000 fler röster än gruppen Top Cats i Andra chansen. Ändå gick Top Cats vidare, medan Sean Banan – som Melodifestivalens sajt skriver – ”råkade illa ut”.

Melodifestivalen

Banan (som tävlar i Melodifestivalen även 2013) mötte nämligen Thorsten Flinck i en duell, och Flinck gick segrande ur den striden. Top Cats mötte i stället Timoteij, som röstningsmässigt var mycket mindre svårslagna.

Idé från idrottstävlingar

I nästa års Melodifestival gör man om i Andra chansens dueller, för att ”de fyra mest populära låtarna ska vara de som gör upp om finalplatserna”, som producenten Christer Björkman säger.

Ändringen innebär att alla Andra chansen-tävlande framför sina låtar, en efter en. Sedan ska de fyra artister som fått flest röster tävla igen – ettan mot fyran och tvåan mot trean. Vinnarna går till final i Friends Arena.

”Vi har inspirerats av idrotten. Där är det ju alltid seedning så att de två bästa inte ska kunna mötas förrän i en final” säger Christer Björkman på Melodifestivalens sajt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen

Mer i ämnet