Anton Ewald och Robin Stjernberg är i final. Foto: Olle Kirchmeier/SVT

Anton Ewald och Robin Stjernberg till final

Uppdaterad
Publicerad

Anton Ewald och Robin Stjernberg kommer att tävla i Melodifestivalens stora final nästa vecka.

Efter Melodifestivalens sista uttagning blev det klart att Anton Ewald och Robin Stjernberg tävlar i årets svenska final om en vecka. Där möter de artister som Louise Hoffsten, Sean Banan och favorittippade Yohio och Ulrik Munther.

Anton Ewald kunde knappt prata när han skulle kommentera delvinsten i SVT:s Eftersnack, då han grät av glädje.

Melodifestivalen 2013

– Det känns fantastiskt. Jag är otroligt tacksam, sa han, och berättade att han skulle fira hela natten.

Robin Stjernberg var något mer samlad. Han ser segern i Andra chansen som något mycket större:

– Jag är så otroligt lycklig. Jag har kämpat så mycket med självförtroende under hela året, och hittat mig själv som artist. Äntligen får jag bevis på att folk gillar mig som artisten Robin!

Sista chansen för sex artister

I övrigt var Andra chansen en tävling utan större överraskningar, som sig bör. Alla de åtta bidragen har synts i rutan tidigare, ihop med de stenhårt inövade dansstegen, ljuseffekterna och kameraflörtarna.

Andra chansen betydde sista chansen i Melodifestivalen för följande artister och deras låtskrivare: Eric Gadd, Caroline af Ugglas, Cookies'n'Beans, Behrang Miri, Martin Rolinski, Erik Segerstedt och Tone Damli.

Världsklass från Jöback

Riktig stjärnglans bjöds det på under den första omröstningen, då musikalräven Peter Jöback framförde balladen ”Music of the night” ur musikalen ”Fantomen på operan” – som han redan har spelat i London men snart kommer att glänsa i på legendariska Broadway i New York.

Peter Jöback har själv tävlat i Melodifestivalen två gånger, 1990 och 2009. Det blev dock inga guldmedaljer.

Jedward fick utökning

Även den duracellkanin-energiska tvillingduon Jedward, känd från Eurovision Song Contest, underhöll under kvällens program. De bjöd på ett välsynkat framträdande av låten ”Lipstick” ihop med programledarna Gina Dirawi och Danny Saucedo. Det inslaget lär glädja alla tittare som har efterfrågat just mer sång från Dirawi.

Melodifestivalens final hålls nästa lördag, den 9 mars, på Friends Arena i Solna. Där kommer tio artister och grupper tävla om att få representera Sverige i Eurovision Song Contest. Louise Hoffsten är den enda kvinnan som har röstats fram till final.

Fakta: Finalister i Melodifestivalen 2013

David Lindgren – Skyline

Yohio – Heartbreak HotelLouise Hoffsten – Only the Dead Fish Follow the Stream

Sean Banan – Copacabanana

Ravaillacz – En riktig jävla schlager

State of Drama – Falling

Ralf Gyllenhammar – Bed on Fire

Ulrik Munther – Tell the World I'm Here

Anton Ewald – Begging

Robin Stjernberg – You

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2013

Mer i ämnet