Efter Måns Zelmerlöws anordnas ESC 2016 i Sverige. Foto: TT

Arenakrångel för ESC i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Perrellis vinst med ”Take Me to Your Heaven” 1999 i Jerusalem resulterade i att Eurovision Song Contest anordnades i Globen året därpå. Och om ESC ska hållas i Stockholm nästa år så är det bara Globen som kan vara aktuell som arena.

Senast Sverige vann ESC valde SVT att förlägga tävlingen till Malmö. Vilken stad som ska stå värd i år är ännu inte bestämt, men ingen av de nybyggda arenorna Friens arena eller Tele2 arena är aktuella för evenemanget.

Bakgrunden till arenakrånglet är att de två största arenorna i Stockholmsområdet har avtal med AIK, Hammarby och Djurgården, som ger fotbollsklubbarna förtur till arenorna.

Eurovision Song Contest 2016

– Det finns inte på kartan att lämna ifrån oss arenan så länge. Det får inte påverka vårt spelschema för mycket, säger Hammarbys vd Henrik Kindlund. Och enligt AIK:s ordförande är Friends arena inte intresserade av att arrangera musiktävlingen.

Behöver tillgång till inspelningsplatsen

För att klara av att producera direktsänd tv för 200 miljoner tittare behöver Sveriges Television ha tillgång till inspelningsplatsen fyra till sex veckor i förväg.

– Är det sex veckor så antar jag att vi ska spela tre till fyra hemmamatcher under den perioden. Det är klart att man kan flytta en match men man kan inte flytta hur många matcher som helst, då riskerar hela säsongen att bli upphackad, säger Henrik Kindlund till SVT Nyheter.

På Östgötaslätten?

Man kunde kanske trott att det skulle råda huggsexa bland arenorna om att anordna världens största underhållningsprogram. Men så är alltså inte fallet.

Enligt Expressen innebär dock krånglet i huvudstaden att andra intressenter nu ser sin chans. Bland annat hoppas Linköping på att Eurovision Song Contest 2016 landar hos dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2016

Mer i ämnet