Soulstjärnan Aretha Franklin stoppar nu en dokumentärfilm som gjorts om henne. Foto: TT

Aretha Franklin stoppar dokumentärfilm

Uppdaterad
Publicerad

I fredags skulle dokumentärfilmen ”Amazing Grace” haft premiär på filmfestivalen i Telluride i Colorado. Nu har visningen stoppats av soulstjärnan genom ett domstolsbeslut, anledningen uppges vara rättighetsskäl.

Dokumentärfilmen ”Amazing Grace” har haft en brokig tillkomst med ett flertal rättighetsproblem. Materialet filmades av den oscarsbelönade filmregissören Sydney Pollack under en konsert i Los Angeles 1972, och har varit under bearbetning sen dess.

I ett uttalande från Aretha Franklin har ”Rättvisa, respekt och rätten till sin egen självbild” segrat genom den stoppade filmvisningen.

Aldrig godkänts för kommersiellt bruk

Filmen handlar om inspelningen av soulstjärnans legendariska live-album ”Amazing Grace” från 1972. Enligt stämningsansökan utgörs större delen av materialet till filmen, av Sydney Pollacks filmade material från konserten.

Materialet har enligt Franklin aldrig godkänts för kommersiellt bruk och har enligt sångerskan ”kränkt hennes rättigheter och privatliv”.

Efter att Sydney Pollack gick bort i cancer 2008 överlämnade han projektet till skivproducenten Alan Elliot, som även själv har varit med och finansierat filmen.

Aretha Franklin har, ironiskt nog, sagt till en reporter att hon älskar filmen meddelar The Hollywood Reporter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.