Foto: TT Bild.Visa alla (6)
Visa alla (6)

Frans överlägsen segrare i finalen

Uppdaterad
Publicerad

Jurygrupperna och svenska folket har sagt sitt. Frans är årets vinnare av Melodifestivalen och får representera Sverige i Eurovision song contest i Globen den 14 maj.

27.000 personer var på plats i arenan, och miljontals tittare från Sverige och övriga Norden satt bänkade framför tv-apparaterna. Och svenska folket bestämde alltså tillsammans med en internationell jury från elva länder att det skulle bli bidraget ”If I Were Sorry” (som Frans Jeppsson Wall skrivit tillsammans med Oscar Fogelström, Michael Saxell och Fredrik Andersson) som ska tävla i ESC senare i vår.

– Om jag blev förvånad av vinsten? Ja herregud! Jag har varit så avstängd i allt, inte försökt att tänka på pressen, det kom som en chock, säger Frans till Kulturnyheterna.

17-årige Frans Jeppsson är den yngsta segraren i Melodifestivalen sedan Carola slog igenom med ”Främling” 1983.

– Det är jag och Carola, vad fan! Tack, jag kan inte säga mer än tack, utropade den yngsta vinnaren på 33 år i SVT:s eftersändning.

Och nu blir det skola på måndag, hur blir det?

– Det ska bli kul! Jag har lite sovmorogn så det är lugnt, jag hinner vila upp mig tills dess, säger Frans.

Ledning i halvtid

Det var en rysare under tiden juryn delade ut sina röster. Efter att hälften av jurygrupperna hade röstat var Frans i topp, men Zia låg och nosade tätt bakom. Efter att alla grupper var färdiga låg Zia i ledningen. Ace Wilder var en stadig trea.

Det var också jämnt med antalet tolvor från jurygrupperna, både Wilder och Frans fick ett flertal, men Zia var en stadig tiopoängare. Men när publikens röster kom in i bilden förändrades allt: I slutsekunderna, med de sista rösterna från publiken, stod det plötsligt mellan Wiktoria och Frans i finalen.

– Jag förstod ingenting. Plötsligt skulle jag antingen vinna eller bli tvåa i Melodifestivalen, det är ju det bästa som har hänt mig, säger Wiktoria, som blev tvåa i publikens val men slutade som fyra när de internationella rösterna räknades in.

– Jag gjorde mitt bästa och är jättenöjd, jag är så glad, säger hon till Kulturnyheterna.

Väntad vinnare

Frans var storfavorit hela vägen genom finalen, bland såväl kritiker, fans och spelbolag. Oscar Zia, som i slutändan knep andraplatsen, trodde inte ens själv att han hade chans att ta kronan från förhandsfavoriten.

–  Jag visste att Frans skulle vinna, det var i tankarna hela tiden. För mig är det en större chock att jag fick så mycket röster från folket. Så jag är otroligt glad och stolt, säger Oscar Zia till Kulturnyheterna.

–  Frans tog alla med storm, han tog mig med storm, och är en värdig vinnare. Han kom in och gjorde fälleben på alla oss så kallade veteraner, som har gjort detta innan. Han förtjänar all framgång, fortsätter han.

Svedala-sonen säger också att han är glad att Skåne vinner på nytt, och visst har han en poäng i att det är återkommande fenomen. Måns Zelmerlöw, Sanna Nielsen och Eric Saade kommer samtliga från södra Sverige och har alla vunnit i finalen på senare år. Kanske är det något i det skånska vattnet?

Magplask

Trots att Samir & Viktors ”Bada nakna” har spelats flitigt på streamingtjänster blev det inte samma framgångssaga i finalen. Men de gav ett glatt avslut på sitt framträdande med sin ”badbrallechock”.

Det räckte dock inte för att locka vare sig de internationella jurygrupperna där de kammade noll eller tittarna som placerade dem näst sist. De får istället se fram emot att låten kommer spelas flitigt på studentflaken i försommarvärmen.

Tittarrekord

Det har blivit många röstningsrekord under årets festivalturné, så även i finalen där totalt 12.643.275 röster registrerades. Bidragsrösterna resulterade i 2,1 miljoner kronor till Radiohjälpens arbete.

 1. Frans – ”If I Were Sorry” (156p)
 2. Oscar Zia – ”Human” (132p)
 3. Ace Wilder – ”Don't Worry” (118p)
 4. Wiktoria – ”Save Me” (114p)
 5. Robin Bengtsson – ”Constellation Prize” (83p)
 6. Molly Sandén – ”Youniverse” (76p)
 7. Lisa Ajax – ”My Heart Wants Me Dead” (56p)
 8. Panetoz – ”Håll om mig hårt” (53p)
 9. SaRaha – ”Kizunguzungu” (47p)
 10. Boris René – ”Put Your Love on Me” (41p)
 11. David Lindgren – ”We are Your Tomorrow” (39p)
 12. Samir & Viktor – ”Bada nakna” (31p)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Melodifestivalen 2016

Mer i ämnet
Foto: TT Bild.
Foto: Stina Stjernkvist/SVT
Foto: Iman Tahbaz/SVT
Foto: Stina Stjernkvist/SVT
Foto: Stina Stjernkvist/SVT
Foto: TT Bild.