Betalchipet som inte skulle orsaka massa köer fungerade inte riktigt som tänkt. Foto: Karin Axelsdotter Olsson/SVT

Arga festivalbesökare undrar vart deras pengar tagit vägen

Publicerad

Bråvallafestivalen i Norrköping fick direkt problem med sitt nya betalsystem som bygger på att man laddar pengar på ett chip i festivalarmbandet och sedan köper mat och dryck för det. Nu, en månad efter festivalen, har hundratals festivalbesökare som haft pengar kvar på chipet fortfarande inte fått dem tillbaka.

På årets upplaga av Bråvallafestivalen infördes ett nytt betalningssystem för att undvika köer. Besökarna kunde föra över pengar till ett chip i festivalarmbandet som sedan kunde användas på området.

”Värde för en student”

Men en månad efter festivalen är det fortfarande festivalbesökare som inte fått tillbaka de pengar som blev över på chipet.

– Jag ska ha tillbaka cirka 500 kr, inte jättemycket men ändå i värde för en student, säger festivalbesökaren Lina Jonsson till Kulturnyheterna.

Andra festivalbesökare som Kulturnyheterna varit i kontakt med berättar att de fortfarande väntar på att få uppemot tusen kronor tillbaka. På festivalens Facebook-sida uttrycker nu många sitt missnöje över hur festivalen hanterat de uteblivna återbetalningarna:

”Jag vill ha mina pengar nu” eller ”himla irriterande att jag inte fått tillbaka mina pengar från chipet än”.

”Betalningarna har studsat tillbaka”

Arrangören FKP Scorpio menar att det handlar om att besökarna fyllt i fel kontoinformation.

– Vi har gjort överföringar till alla besökare på festivalen. Men betalningarna har studsat tillbaka för att det har varit fel någonstans i kontoinformationen, så det är orsaken, säger Niklas Westergren, marknadsansvarig FKP Scorpio.  

Han menar att alla berörda besökare kommer att bli kontaktade, få sina pengar tillbaka och att det kommer att ska ske så snabbt som möjligt.

– I nuläget är jag lite skeptisk till att jag kommer att få tillbaka mina pengar. Men jag försöker kontakta dem regelbundet så att dem skickar tillbaka mina pengar som jag gärna vill ha, säger Lina Jonsson.  

Är det rimligt att behöva vänta en månad på att få sina pengar tillbaka?

– Nej, det är klart att vi gärna hade sett att det här hade fungerat mycket smidigare. Vi ber om ursäkt för de problem vi har skapat med det här men vi hoppas att folk har överseende. Vi vill att folk ska kunna gå på en festival och spendera sin tid framför en scen istället för i en lång kö, säger Niklas Westergren.

Liknande betalningssystem kommer användas

FKP Scorpio är även arrangör för Getaway Rock festival i Gävle 7-9 augusti. Där kommer ett liknande betalningssystem att användas. Dock enbart med möjligheten att tanka på och få tillbaka pengar på själva festivalen.  ​

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bråvallafestivalen i Norrköping

Mer i ämnet