Nina Persson, Zhala och Robyn är med på FI-skivan. Foto: TT

Artister gör samlingsskiva för Feministiskt initiativ

Uppdaterad
Publicerad

Robyn, The Knife, Nina Persson och Alina Devecerski deltar i Feministiskt initiativs valkampanj.

För varje vårtecken närmar sig också höstens riksdagsval, så Sveriges artistelit börjar vakna till – även de som inte brukar uttala sig om politik. Nu väljer en grupp väletablerade artister att stötta partiet med hjälp av det de gör bäst: Musik.

Stor uppslutning

I april kommer en dubbel-CD med både coverlåtar och eget material från artister som Robyn, The Knife, Nina Perssons A Camp, Zhala, Jaqee och Christopher Sander.

Val 2014

Ungefär 50 artister kommer att delta i den popmusikaliska kampanjen.

– Vi är oerhört glada för att så många artister och musiker ställer sig bakom oss, just för att kultur och musik är en så viktig del i ett demokratiskt samhälle, säger partiets talesperson Stina Svensson.

”En högre växel”

För sångerskan och låtskrivaren Nina Persson, som enligt Aftonbladet ska bidra med en cover av David Bowies låt ”Boys keep swinging”, innebär den här skivan att hon trappar upp sitt politiska engagemang.

– Det kändes som att det var dags att lägga in en högre växel i mitt engagemang. Det slår mig så ofta hur skevt det fortfarande är trots att man vill tro att Sverige är i framkant när det gäller mänskliga rättigheter, säger Persson i ett uttalande.

Benny Andersson skänkte miljon

Marit Bergman, som släppte sitt senaste album för fem år sedan, medverkar med sin indiehit ”Adios amigos”, eftersom hon ser den som sin mest feministiska låt. Det berättar hon för Aftonbladet.

Det här är inte första gången som tunga svenska kulturnamn stöttar FI. Känt sedan tidigare är att Benny Andersson har gett partiet över en milljon kronor. Även komikern Özz Nûjen och The Knife har skänkt större summor till valkampanjen.

Artister på albumet ”F!”

Robyn, The Knife, Nina Persson, Marit Bergman, Zhala, Gnučči, Jenny Wilson, Alina Devecerski, Jaqee och Christopher Sander med flera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet