Stina Berge, Dennis Lyxzen, Sanna Carlstedt, Charta 77, Stefan Sundström och Ebbot Lundberg. Foto: TT/Pressbilder

Artisterna skriver öppet brev till arrangörerna

Uppdaterad
Publicerad

Ett flertal bokade artister som Stefan Sundström, Ebbot Lundberg, Sanna Carlstedt och Dennis Lyxzen kritiserar nu festivalen i en debattartikel.

Flera av de bokade akterna på Peace & Love ställer sig nu på Kartellens sida.

”Ingen av oss kan kallas politiskt neutrala”

I ett debattinlägg på Aftonbladet Debatt skriver de bland annat:

”Han talar det språk han lärt sig om det hans ögon ser. Det gör vi också. Ingen av oss kan kallas politiskt neutrala som artister, och ingen av oss är intresserade av att bli det. Vi beskriver vår värld och våra tankar och drömmar om vad som kan göra den till en bättre plats. Det är väl även Peace & Love-festivalens mål?”

Artikeln är undertecknad av Stefan Sundström, Ebbot Lundberg, Dennis Lyxzen och INVSN, Johan Johansson, Charta 77, Sanna Carlstedt och Stina Berge.

”En felbedömning”

Peace and Love har valt att avboka Kartellen med motiveringen:  ”I ljuset av den debatt som varit inser vi att vi har gjort en felbedömning vad gäller bokningen av Kartellen”. Beslutet togs efter att en av festivalens samarbetspartner Dalarnas Tidningar, ägd av mediekoncernen Mittmedia, motsatt sig Kartellens medverkan och hoppat av samarbetet.

”Idkar utpressning”

Artisterna menar att debatten om Kartellen borde ha fått festivalen än mer beslutna att genomföra Kartellens spelning och skriver:

”Men dagens kulturklimat kräver som sagt sponsorer, och när dessa sponsorer idkar utpressning har kanske festivalerna inte råd med sådana ideal... Nästa gång är det vår musik som inte passerar sponsorernas granskning. Våra hjärtan är tunga just nu.”

Se Kulturnyheterna i kväll 19:00 för ett längre inslag om Peace & Love-festivalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Peace and love

Mer i ämnet