Ace Wilder och SaRaha Foto: TT

Artisternas smygbudskap

Uppdaterad
Publicerad

Feminism och antirasism. Artisterna smyger in budskap genom smycken.

”Förra gången jag var med kommenterade många att jag hade mörkhyade dansare”, säger Ace Wilder.

Inför finalen har SaRaha adderat nya detaljer till scenkläderna. I öronen har hon kvinnotecken. De nya smyckena är ”bara ett litet utropstecken för kvinnor”, säger hon.

Ace Wilder hade på sig ett halsband i form av ett kvinnotecken redan under deltävlingen i Göteborg. Hon bär det även i finalen, men passar på att förtydliga vad hon står för ytterligare.

Melodifestivalen 2016

– Det är många tjejer som kommit fram till mig på stan efter det och ba, ”shit, ditt halsband”. När jag fick så mycket uppmärksamhet för det så tänkte jag att jag skulle ta mig ett till halsband jag älskar, säger hon.

”Fick kommentarer”

Därför har hon två halsband i finalen. Det nya smycket har texten ”diversity” – mångfald.

– Det representerar att det finns alla möjliga människor. Olika killar och tjejer med olika bakgrund. Det vill jag visa och stå för. Jag brinner mycket för det. Sista jag var med, jag vet inte om det kom ut, för jag sa det aldrig då, men jag fick kommentarer om att jag hade tre mörkhyade killar med mig. Jag sa att det inte var konstigt men fick till svar: ”jo, det kommer aldrig att funka i Melodifestivalen”.

Vem sa så?

– Det vill jag inte säga, men det var flera.

”Trött på sånt”

I år har Ace Wilder valt att bara ha med kvinnliga dansare.

– Sist jag var med så hade jag bara killdansare. Jag fick höra att jag hade det för att jag var cool, och jag ba, hm nä? Tjejer är också coola.

Är det ett så kontroversiellt budskap?

– Nej, verkligen inte! Allt det här är för min egen skull. Jag tycker att smyckena är fett snygga och vill ha dem på mig. Och jag vill ha tjejdansare också för min egen skull. Jag försöker verkligen inte vara kontroversiell, säger Ace Wilder.

– I dag ser vi olika ut och är olika. Vi har olika kön och olika sexualitet. Vi lever olika typer av liv. Men vi kan säga en sak och sedan bakom stängda dörrar så är det liksom... Jag är trött på sånt. Jag vill visa upp hur jag lever och vad jag står för. Man ska inte behöva säga ”diversity” och så reagerar alla. Det ska bara vara självklart.

”Baserad på bakiskänslor”

När Ace dök upp i Melodifestivalen första gången 2014 tillskrev många hennes låt ”Busy doin nothin” att ha en arbetsmarknads- och klassanalytisk innebörd. Den handlade om prekariatet – en grupp, ofta unga människor, som står utanför den etablerade arbetsmarknaden. Men för Ace Wilder handlade låten, som slutade på en andraplats, bara om att koppla av.

– Jag tänkte på att man är uppkopplad hela tiden. Busy på nätet. Den handlar om att koppla bort och njuta lite av livet. Den här låten nu är baserad på bakiskänslor. Du vet när man vaknar och ba, ugh, och så har man en vän som säger, ”det är ingen fara. Du kommer över det”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2016

Mer i ämnet