Jacobson avslöjar att det fanns ett färdigt Avicii-album med outgivna låtar. Foto: TT

Aviciis skivbolag avslöjar: Hade precis gjort klart ett album – med helt outgivna låtar

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske världsartisten Avicii hade färdigställt ett helt nytt album innan beskedet om hans död kom under fredagen. Det berättar Neil Jacobson, chefen för det skivbolag som gett ut svenskens musik.
– Det här var den bästa musik han gjort på många år, ärligt talat, säger han till Varitey.

Bara 48 timmar före det att Tim Bergling hittades död på ett hotellrum i Oman pratade de i telefon med varandra, Avicii och Neil Jacobson. Det säger chefen för skivbolaget Geffen records själv i en intervju till tidskriften Variety.

Jacobson avslöjar att det fanns ett färdigt Avicii-album med outgivna låtar. Det var just detaljer kring samarbeten med andra artister som skulle kunna vara aktuella för medverkan på albumet som ska ha avhandlats i telefonsamtalet.

– Det fanns några stycken, jag säger helst inte vilka. Tim hade en lista med personer som han hoppades på, säger Neil Jacobson.

Ska prata med familjen

 Vad som kommer hända med denna musik är i nuläget oklart, enligt skivbolagschefen.

– Jag kommer att sätta mig ned och prata med familjen så fort alla har fått en chans att hämta andan. Jag har faktiskt aldrig varit med om det här med en artist som jag arbetat med tidigare, så jag vet inte, säger han och fortsätter:

– Vi ska försöka få lite råd från familjen och alla ska slå sina huvuden ihop och försöka göra vad Tim skulle ha velat.

Det enorma kontrollbehovet

Neil Jacobson målar i intervjun bilden av en världsartist med ett monumentalt kontrollbehov. Ett original. Definitionen av en perfektionist.

I arbetet med det outgivna albumet satt Tim Bergling under en månads tid och i princip endast arbetade med sin musik. Jacobson beskriver ett mycket intensivt skapande där den unge svensken arbetade 16 timmar i sträck. Enligt skivbolagschefen var det sådan han var.

– Det här var den bästa musik han gjort på många år, ärligt talat, säger han till Varitey.

SVT rapporterade · Hur minns du Avicii?

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avicii 1989-2018

Mer i ämnet