• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

I dagsläget är runt 80 spelarlåtar inspelade och släppta på projektets blogg. Foto: SVT & Bildbyrån

Bandet som bara sjunger om fotbolls-VM 1998

Uppdaterad
Publicerad

Som åttaåringar fastnade de framför fotbolls-VM i Frankrike. Nu skriver musikerna Ossian Ekenger och Anton Svanberg en låt om varje spelare i mästerskapet.
– Tanken är att det ska bli 352 stycken, säger Anton Svanberg.

Ofta är det intrycken från barndomens världsmästerskap som sitter starkast inpräntade i minnet. Spelarna, målgesterna och frisyrerna blir referenser för framtida fotbolls-tittande.

För Anton Svanberg och Ossian Ekenger är det VM 1998 som gäller.

– Jag var åtta år då. De här namnen har haft spelrum i ens fantasi sedan dess, säger Ossian Ekenger.

”Känsloladdat och betydelsefullt”

För tio år sedan sjösatte de ett mastodontprojekt: att skriva en låt om varje spelare som startade i turneringens första omgång.

– Vi gick på samma musikgymnasium och VM 98 kom på tal under någon fikarast. Alla blev alldeles till sig och började rabbla namn. Det kändes rimligt att göra ett musikprojekt av det eftersom det kändes så känsloladdat och betydelsefullt, säger Ossian Ekenger.

Hur går ni tillväga?

– Ibland kanske vi börjar i spelarens karriär. Tittar på hur den har sett ut, eller om det finns statistik eller speciell prestation att hänga upp det på. Ibland är det svårare, då får man försöka göra någonting utifrån hur namnet känns, säger Anton Svanberg.

Medlemmar har lämnat

Till en början hade gruppen en handfull medlemmar. Men få har haft orken att fortsätta särskilt länge.

– Först var det många som tyckte det var en superbra idé. Man roffade åt sig de stjärnor man hade starka band till. Men när det kom till kritan var det få som faktiskt gjorde några låtar. I stället blev väldigt mycket att göra för oss, säger Anton Svanberg.

I dagsläget är runt 80 spelarlåtar inspelade och släppta på projektets blogg.

När går ni i mål?

– Vi skulle kunna vara klara om trettio år om vi fortsätter i det här tempot. Kanske måste vi öka lite, säger Ossian Ekenger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer