Beethoven och Mozart avbildade. Foto: TT

Beethoven mer poppis än Mozart

Publicerad

Det händer grejer. För första gången har Beethoven brottat ned Mozart i Wienklassicisternas duell om vem som är mest poppis.

Sedan 21 år tillbaka gör brittiska radiokanalen Classic FM en enkät. Det handlar om vilken klassisk kompositör som är bäst.

I år har 170.000 röster kommit fram till att det är Ludwig van Beethoven.

Ludwig van slår därmed konkurrenten Mozart på fingrarna. Och det är första gången, skriver The Guardian. Beethoven har 19 verk med på listan över lyssnarnas 300 favoriter, medan Mozart ligger i lä med 16.

”Har att göra med film”

– Jag tror att Beethovens nya position som mest populära kompositör har att göra med film, som Oscarsbelönade The king’s speech, där hans sjunde symfoni används. Men hans musik är så universellt populär, på vilken gata i vilken stad i vilket land du än befinner dig i, känner någon till Beethovens verk, säger John Suchet, programledare i Classic FM till The Guardian.

Verk från tv-spel och film

Listan över de 300 mest populära kompositionerna bereder även plats för musik utanför Wienerklassicismen. Japanska Yuzo Koshiro och Ryuji Iuchi kvalade in på listan med musik från tv-spelsserien Shenmue. Även musiken från Star Wars-filmerna av John Williams finns representerad, samt kompositören Howard Shores musik till filmatiseringen av Sagan om ringen-trilogin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.