Behrang Miri (längst ner i mitten) med Melodifestivalens Malmö-startfält. Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Behrang Miri fokuserar på musiken

Uppdaterad
Publicerad

De senaste månadernas kulturdebatt har präglats av hans beslut att flytta Tintin-böcker på Kulturhuset. Nu är Behrang Miri klar för Melodifestivalen.

Kulturhusets konstnärlige ledare för barn och unga, Behrang Miri, kommer att tävla i Melodifestivalens deltävling i Malmö. Behrang Miri har jobbat som musiker i 10 år och arbetat med artister som Outlandish och Pauline. Nu debuterar han alltså i Melodifestivalen med den egenskrivna låten ”Jalla Dansa Sawa”.

– När jag fick reda på det så tänkte jag wow, vad kul att en sådan här låt får vara med i Melodifestivalen. Jag tror att folk kommer att gilla den, den inkluderar alla och pratar om det samtida Sverige som en del av den globala världen, säger Behrang Miri till Kulturnyheterna.

Hur låter det?

– Tänk dig att man blandar falafel och pyttipanna. Tänk att man blandar Skåne, Norrland med Medelhavet, Nordafrika, Mellanöstern och Sydamerika. Och tänk dig ett tema och ett budskap som handlar om alla människors lika värde, säger Behrang Miri.

Han hoppas att kunna nå ut med sitt budskap till en bredare publik genom Melodifestivalen. Men själv har Behrang Miri inte följt tävlingen länge.

– I och med att Loreen vann förra året och att artister som Salem Al Fakir har varit med så känner jag att det öppnat upp för alla typer av musikaliska genrer, säger han.

”Fel tillvägagångssätt” med Tintin-böcker

Behrang Miri fick hård kritik för sitt beslut att flytta Tintin-böcker från ungdomsavdelningen TioTretton på Stockholms kulturhus. Efter en livlig debatt tog Miri en time-out från jobbet.

– Det är viktigt att komma ihåg att det var en flytt på 5-6 meter från en avdelning för barn till en avdelning för äldre ungdomar och vuxna där de redan fanns. Jag kan i efterhand tycka att det jag ville få fram inte kom fram. På det sättet tyckte jag att det var fel metod och fel tillvägagångssätt, säger Behrang Miri.

Han bekräftar också att han kommer att fortsätta jobba deltid som konstnärlig ledare på Kulturhuset under våren.

– Jag kommer att fortsätta vara en mångsysslare. Jag tycker att det är fantastiskt att kunna bidra med saker i olika forum och jag har alltid gillat att ha flera bollar i luften. Nu kommer det att vara fokus på musik ett tag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Melodifestivalen 2013

Mer i ämnet