Justin Bieber Foto: TT

Beliebers växer med sin Bieber

Uppdaterad
Publicerad

Justin Bieber är tillbaka på en svensk scen: Med fem förstaplatser på Billboards albumlista – och tre miljarder visningar på Youtube – räknas stjärnan som en av världens största popartister. Kulturnyheterna diskuterar Bieber med Beliebers inför konserten i Sverige på torsdagen.

Bara som ett exempel: När Swedish House Maffia skulle ha konsert 2011 i Madison Square Garden i New York slog de rekord när biljetterna sålde slut på 9 minuter. Ett år senare säljer Justin Bieber slut på biljetterna till inte en utan två konserter, på 30 sekunder. Framgångarna har han skördat mycket tack vare sin enorma fanbase, så övertygade i sin kärlek till idolen att de har ett eget epitet: Beliebers.

Khande Betweni, 23 år, driver tillsammans med sin syster Sveriges största Facebooksida för belibers, i samarbete med Biebers svenska skivbolag Universal music, med över en miljon gillare.

– Jag tycker han är fantastisk, hans musik är fantastisk. Då, när han var 14 och blev känd, och fortfarande i dag. Förändring är lite kul, säger hon.

”Fyller en viktig funktion”

Khande Betweni var en av de många fans som stod i ringlande köer i flera dagar vid Globen för att få en bra plats när artisten besökte Sverige för första gången, våren 2013.

Då var biljettrycket så starkt att två konserter fick bli tre. Utanför Grand Hôtel där han bodde krävdes både polisinsatser för massorna som tryckte mot kravallstaketen och ambulanser för avsvimmade fans som tyckt sig se en glimt av stjärnan. ”We want Justin!”

 Skrik och gråt – bara tanken på den då 19-årige kanadensiske popartisten väckte gränslösa känslouttryck. Lätt överdrivet, till och med helt hysteriskt, skulle man kanske kunna tycka. Men kärleken till en idol ska inte avfärdas allt för lättvindigt, det menar i alla fall Eva Kjellander Hellqvist, forskare i musikvetenskap på Linnéuniversitetet som gjorde sin avhandling om fanskap och idoler.

”Behöver någon att spegla oss i”

– Speciellt för unga människor fyller idoler en viktig funktion i identitetsskapandet, säger hon.

– Vi behöver alla någon att spegla oss i när vi växer upp och håller på att skapa oss ett jag. När det gäller just Justin Bieber är det många unga tjejer som vurmar. De använder honom, eller snarare bilden av honom, som ett ofarligt sätt att spegla sig i det andra könet.

– Det är ett sätt att skapa sig och testa en relation utan att riskera någonting. Det var detsamma på 60-talet med Beatles. Det är ofta därför man hånar och gör ner unga tjejfans – det anses liksom inte vara ”på riktigt”.

Från helylle till helvild

Hon tror också en viktig del av att vara en Belieber är att vara en del av stor gemenskap, något som också är viktigt när man bygger sin identitet under tonåren – att få tillhöra och känna sig inkluderad.

Men vad händer med de allra mest troende om idolen för dyrkan totalt fallerar? Bara 22 år gammal har Justin Bieber hunnit gå från helylle till helvild. De senaste åren figurerar hans namn framför allt i samband med skandaler och riktigt dåliga aggressionshanterings-skills. Det har handlat om allt från oäkta barn, äggade hus, nedslagna paparazzi-fotografer och allmänt dåligt sällskap. Och trassligt kärleksliv. Dessutom har han inte direkt blivit känd för att vårda relationen till fansen.

– Förra gången han hade konserter träffade han oss, den här gången ska han ha ställt in alla träffar med fans, säger Khande Betweni.

”Blir lite ledsen”

Men hur känns det?

– Självklart blir man lite ledsen, jag anstränger mig på nått sätt så mycket för honom och då vill jag ju att han ska göra det tillbaka. Men jag tänker att han också har mycket press på sig. Jag vill ändå inte träffa honom sur eller ledsen, då behåller jag hellre den positiva bild jag har av honom.

Varken att hon själv har blivit äldre, eller det faktum att föremålet för hennes beundran jobbar hårt för att ha en ”bad boy”-image är någonting som stör Khande Betweni.

– Vi är alla mänskliga och gör misstag, ingen är felfri, inte ens Justin Bieber, säger hon. Dessutom är vi jämngamla, jag växer med honom och hans musik. Jag kanske inte skulle göra allt i min makt för att se honom i några sekunder, vilket jag gjorde för några år sen. Men han är fortfarande Justin Bieber.

”Kan förlora på att bete sig illa”

Inte heller musikforskaren Eva Kjellander Hellqvist tror att Biebers förvandling de senaste åren, inte ens hans allt mer oengagerade relation till de egna fansen, påverkar överdrivet mycket.

– Gemenskapen kring en idol som Justin Bieber är faktisk ganska frikopplad från honom som artist, alltså spelar det inte så stor roll vad han gör, säger hon. Självklart kan han förlora på att bete sig illa i längden, men i slutändan är det fansen själva som bestämmer hur gemenskapen ska se ut. De är fansen som skapar en bild av sin idol.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer