Bengt-Arne Wallin Foto: TT

Bengt-Arne Wallin är död

Uppdaterad
Publicerad

Jazzmusikern och kompositören Bengt-Arne Wallin är död.
Han blev 89 år.
”Det kommer att vara en stor saknad”, säger musikern och kollegan Goran Kajfeš.

Bengt-Arne Wallin gjorde sig ett namn som trumpetare under 50- och 60-talet. Han spelade i Malte Johanssons orkester på Liseberg, med Seymor Österwall på Gröna Lund, i Arne Domnérus storband och Harry Arndols Radioband. Efter musikerkarriären var han verksam som pedagog vid Musikhögskolan i Stockholm under 20 år.

Komponerade för Melodifestivalen

Wallin utbildade sig först till flygtekniker innan musikkarriären tog vid.

Vid fem tillfällen har har deltagit som kompositör i Melodifestivalen. Bland annat 1966 med Nygammal vals, framförd av Lill Lindfors och Svante Thuresson, som vann tävlingen.

Prisbelönt musiker

Jazzlegenden från Linköping har belönats med ett flertal priser, däribland Gyllene skivan och Atterbergpriset, och ligger bakom musiken till 14 filmer.

Han var aktiv i frågor om upphovsrätt och konstnärliga rättigheter, och var den kompositör som längst suttit i SKAP, Sveriges kompositörer och textförfattares, styrelse.

Enligt uppgift till Kulturnyheterna ska Bengt-Arne Wallin ha gått bort under måndagen.

Han blev 89 år.

”I allra högsta grad verksam”

Trumpetaren Goran Kajfeš hade kontakt med Bengt-Arne Wallin för två veckor sedan.

– När vi träffades sist pratade han om att skulle plocka fram något verk eller någon komposition för en symfoniorkester han börjat jobba med. Han var i allra högsta grad verksam, säger han.

”Stor saknad”

Goran Kajfeš beskriver kollegan som en av de första att experimentera med svensk folkmusik i jazzen.

– Han tog upp den traditionen i svensk jazz. Det blev en egen jazzstil som sedan spelades in av Miles Davis och många andra, ”Ack Värmeland du sköna” och så. Han betydde otroligt mycket för svensk folkmusik: lyfte den och gav den nytt liv. En otrolig kompositör, arrangör och inte minst trumpetare. Det kommer att vara en stor saknad, väldigt sorgligt, säger han.

– Han hade dessutom den coolaste stilen, fränaste kläderna och såg väldigt ball ut jämt. Evigt ung på något sätt.

”Min stora mentor”

Trombonisten Nils Landgren lärde känna Bengt-Arne Wallin på 70-talet.

– Jag kommer att minnas honom med stor sorg och mycket glädje. Jag ser honom som mina stora mentor både musikaliskt och mänskligt.

Nils Landgren säger att Bengt-Arne Wallin utstrålade något speciellt och positivt och att han var ovärderlig för svensk jazz.

– Jag kommer att fortsätta hedra honom och hanns minne så länge jag lever, säger Nils Landgren.

Titta på klipp med Bengt-Arne Wallin i SVT:s Öppet arkiv här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer