• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett flerfamiljshus med kraftig rökutveckling i Asarum i Karlshamns kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Den brasilianske tonsättaren Joao MacDowell, Ingmar Bergman, Liv Ullman och Harriet Andersson. Foto: Wikimedia / Gunnar Lantz TT Bild

Bergmans ”Viskningar och rop” blir opera

Uppdaterad
Publicerad

Den brasilianska tonsättaren Joao MacDowell gör en operaversion av Ingmar Bergmans film från 1973.

Inmar Bergmans Oscarsbelönade  film ”Viskningar och rop” från 1973 berörde Joao MacDowell djupt, skriver Sveriges Radios Kulturnytt.

Filmen utspelar sig kring sekelskiftet 1900 i en slottsliknande byggnad och handlar om de tre systrarna Agnes, Karin och Maria (Harriet Andersson, Ingrid Thulin och Liv Ullman).

Agnes ligger på sin dödsbädd och Joao MacDowell fick idén när han skulle skriva en opera om förlusten av sin egen syster, som dog på 80-talet.

Men för att det inte skulle bli för likt den egna familjekonstellationen – en bror och två systrar – lät han alla syskon bli kvinnor. Och då såg han likheterna med Bergmans film, skriver Kulturnytt.

Handlingen blir samma som i filmen, förutom att operasystrarna har brasilianskt påbrå.

Operan, som fått titeln ”Cries and Whispers”,  är näst intill färdigställd och planen är att den ska uruppföras under Bermanveckan på Fårö nästa sommar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer