Elvis Presleys grav i Graceland, Memphis. Foto: AP

Besökare tvingas betala för att se Elvis grav

Uppdaterad
Publicerad

40 år har gått sedan Elvis Presleys död.

Nu vallfärdar fans till ”Kungens” grav.

Men för att närma sig platsen måste de betala. Från och med nu kostar dödsturismen 28 dollar.

Elvis Presleys gamla hem i Graceland tar emot omkring en halv miljon besökare om året. Särskilt under en vecka om året, den så kallade Elvis week, som infaller i samband med artistens dödsdag den 16 augusti, strömmar det till.

Nu, när det gått 40 år sedan Elvis död, beräknas besöksantalet skjuta i höjden. Därför har säkerhetsåtgärder vidtagits. Nu kostar det att närma sig både huset och gravplatsen.

LÄS MER: Fem myter om Elvis

Enligt nyhetsbyrån AP har bolaget Elvis Presley enterprises, som äger artistens hem Graceland i Memphis, beslutat att införa en avgift för besökare. Den som vill vandra mot huset längs gången där Presley och hans släktingar ligger begravda, får nu betala 28 dollar, motsvarande dryga 240 kronor.

Publikavgiften vid gravplatsen har redan upprört flera besökare, uppger AP. Flera fans väljer att bojkotta Elvis week i protest mot att kommersiella krafter vill sko sig på deras kärlek till idolen.

LÄS MER: 40 år efter Elvis död – nu minskar intresset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.