Beyoncé uppträdde med sin nya singel ”Formation” under helgens Super Bowl-turnering i amerikansk fotboll. Foto: AP/TT

Starka reaktioner efter Beyoncés politiska utspel

Uppdaterad
Publicerad

Beyoncé applåderas och kritiseras efter Super Bowl-framträdandet, där världsstjärnan gav sig in i den pågående debatten om rasism och polisvåld som just nu rasar i USA.

Spekulationer och analyser går varma efter Beyoncés uppmärksammade Super Bowl-framträdande i helgen. Tillsammans med en lika omsusad musikvideo till nya singeln ”Formation” – som släpptes samtidigt – tog världsstjärnan tydlig politisk ställning i den pågående Black Lives Matter-rörelsen under landets mest sedda årliga tv-evenemang.

Hyllade Malcolm X

I halvtidsföreställningen, som sågs av drygt 112 miljoner amerikaner, marscherade Beyoncé ut på planen tillsammans med ett tjugotal dansare med afrofrisyrer, baskrar, helsvarta uniformer och höjde knutna nävar i luften.

Framförandet av ”Formation” har setts som en hyllning till Svarta Pantrarna, som bildades i San Fransiscos Bay Area 50 år tidigare – samma plats som årets Super Bowl hölls på.

Dansarna formerade sig sedan som ett X, vilket har tolkats som en referens till Malcolm X. Varken Beyoncé eller hennes presstalespersoner har kommenterat uppträdandet.

Aida Wondimu är konststuderande och skribent, hon har skrivit om videon på SVT-sajten Edit.

– Det är en låt som är gjord för att svarta ska sjunga med och känna styrka i sin kamp och att vita ska kunna lyssna. Och det är så himla stort att Beyonce av alla artister gör det, säger hon.

Men att hylla de svarta pantrarna är förstås inte helt oproblematiskt eftersom deras kontroversiella metoder kritiserades hårt.

Aida Wondimu menar dock att det är principen som Beyonce vill sätta fingret på. Principen att stå för sin sak – att protestera mot polisbrutaliteten mot svarta i USA.

Hyllas på nätet

I sociala medier har fans och en lång rad aktivister i Black Lives Matter-rörelsen, som ser föreställningen som en hyllning till medborgarrättsrörelsen och som ett uttryck för svart stolthet. I den nya låten sjunger Beyoncé bland annat ”I like my baby hair, with baby hair and Afros. I like my negro nose with Jackson Five nostrils.”

Aida Wondimu var en av dem som sällade sig till den positiva skaran.

–Det är så otroligt politiskt att hon ligger på en polisbil i ett översvämmat New Orleans. Det var så rått och äkta att jag bara kände ha!, säger hon.

Även från amerikansk håll hyllades budskapet i Beyoncés låt.

– Det är länge sen man såg ett så otvivelaktigt politiskt budskap om svart stolthet på en så högprofilerad arena, säger Damon Young, redaktör för sajten verysmartbrothas.com, till AP.

– Det är fantastiskt att se artister av Beyoncés rang öka den politiska medvetenhet och använda sin ställning till att främja social rättvisa, säger Melina Abdullah, aktivist inom Black Lives Matter i Kalifornien.

Kritiseras för polishat

I musikvideon till ”Formation” syns en svart tonåring omringad av vita poliser, med budskapet ”Sluta skjuta oss” spraymålat i bakgrunden. Efter framträdandet höll Beyoncés dansare också upp skyltar med budskapet ”Rättvisa för Mario Woods”, som sköts till döds av polis förra året. Två av flera referenser till den pågående konflikten kring polisvåld och etnicitet som rasat i USA de senaste åren.

Reaktionerna har inte varit enbart positiva. I sociala medier har flera privatpersoner anklagat sångerskan för att främja polishat och öka splittringen mellan etniska grupper i landet, och uppmanat till bojkott av artisten.

– Hennes stöd för Svarta Pantrarna och anti-polisvideo är ännu ett exempel på hur accepterat det har blivit att vara fientlig mot polismyndigheten, sa den republikanska kongressledamoten Peter King efter framträdandet.

King får bland annat stöd av New Yorks före detta borgmästare Rudolph Giuliani:

– Det är skandalöst att hon använder Super Bowl för att attackera människorna som skyddar både oss och henne, och räddar liv, sa han efteråt.

Debatt på flera håll

Med musikvideon och framträdandet ger sig Beyoncé nu in i den pågående debatten kring polisvåld och etnicitet som rasat i USA de senaste åren, efter flera uppmärksammade dödsskjutningar av svarta män i samband med polisinsatser.

Samtidigt har debatten om rasism och etnicitet seglat upp på flera andra håll i landet. Inför årets Oscarsgala har bland andra Spike Lee, Will Smith och Jada Pinkett Smith bojkottat evenemanget efter att ingen svart skådespelare nominerats för andra året i rad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer