Foto: Karl Nordlund

Disco-legendaren Sydney Onayemi död

Uppdaterad
Publicerad

Sydney Onayemi var en legendar inom Stockholms klubbvärld. Han gick bort i söndags 78 år gammal, bekräftar flera källor för Kulturnyheterna. Sydney kallades Big Brother efter hans populära diskotek som öppnade 1972 på Körsbärsvägen i Stockholm. Han gick också under namnet ”The hard working dj” och drev även den populära nattklubben 1984.

– På hans klubbar var det högt i tak på alla sätt, han lät gärna sin personlighet ta över, han pratade mycket i mikrofonen och så, det gillade han, säger dj-kollegan och vännen Michael Goulos till Kulturnyheterna.

Sydney Onayemi kom till Sverige på 1970-talet från Nigeria. Innan han blev klubbkung i Stockholm jobbade han bland annat som diskare, men han brann för discon. Michael Goulos säger att han kommer minnas Sydney med värme.

Spelade skivor på 1984

– Ja, jag fick ju mitt första jobb av honom. Det var på 1984 i början av 80-talet. Jag frågade om jag fick spela och han sa ja.

Han beskriver Sydney Onayemi som orädd och envis.

– Han vågade prova nya saker och tog ju hit helt nya musikstilar, som hela new wave-grejen. Jag kommer minnas honom med värme, även om han var den minst politiskt korrekta människan som existerade, säger Michael Goulos.

Betytt allt för Stockholms klubbvärld

Sveriges Radios tidigare musikchef Pia Kalischer säger att Sydney betytt allt för Stockholms klubbvärld.

– Han gjorde dj-andet till en kultur, och var först i Sverige med new wave- och new romanticmusiken. Han spelade ny musik och gifte ihop en massa subkulturer. Allt var möjligt. Sydneys klubbar var föregångare till Ritz och var helt enkelt starten på det riktiga klubblivet i Stockholm.

Sydney Onayemi var också först med att vara så kallad pointer, berättar Pia Kalischer.

– Han stod i dörren och sa du och du men inte du. Det var första gången någon gjorde så i Sverige. Man ansträngde sig ju en del när man gick ut då.

”Han var originalet”

Musikkritikern Stefan Malmqvist säger till Kulturnyheterna att Sydney var först med det han gjorde.

– Han var originalet på, det är klart att det fanns diskotek innan, men inget som var i samma anda och som var samma grej.

Och även Malmqvist intygar att man hade roligt när man gick på Sydneys klubbar.

– Det var väldigt kul att gå på hans ställen, det var där alla var och det var där man hörde de nya låtarna. Sydney var en riktig kulturkille.

Håkan Hjulström, författaren till boken Diskoteken i Sverige – branschen som försvann, minns Sydney Onayemi som den absolut viktigaste personen i svensk discohistoria.

–Det var han som gjorde diskotek-scenen i Sverige till det den var. Han var den största och en fantastisk person.

Sydney Onayemi blev 78 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.