Malmö vill ha revansch

Uppdaterad
Publicerad

När världens blickar riktas mot Malmö under Eurovision Song Contest vill staden ändra den stereotypa och negativa mediebild den fått.

Malmö önskar bli sedd ur en annan vinkel och hoppas att ESC ska vara nyckeln.

– Det viktigaste är att vi ska få nya bilder av vad Malmö är, inte säga att de bilder som finns är fel. Utan här finns många, nästan fler. Och många fler berättelser att berätta, säger Karin Karlsson, projektledare för Eurovision i Malmö stad.

 Gnučči och Malmö Symfoniorkester

Det kostar Malmö stad och Region Skåne nästa 26 miljoner kronor att stå värd för ESC. För den satsningen ska ett koncentrat av Malmös själ visas upp. Rapparna Gnučči och Behrang Miri samt Malmö Symfoniorkester nämns bland andra.

– Vi ska försöka visa upp en väldigt levande kulturstad som är väldigt bred, säger Karin Karlsson.

Malmö har ömsat skinn

Bilden av Malmö har förändrats genom åren. Från en manlig, tung industri- och varvsstad med Kokumskranen som en stolt galjonsfigur. Till en stad präglad av nedläggning och massarbetslöshet. I 2000-talets bild finns både högskolan och skruvad arkitektur. Men även segregation och stor fattigdom.

100.000 turister väntas

100.000 turister väntas besöka Malmö under Eurovision och omsätta 200 miljoner kronor. Malmö stad hoppas att festen ska göra stadsinvånarna stolta.

– Det är en investering som är väldigt viktig för den kommer skapa en vilja att bo kvar och vilja leva vidare i staden. Och det kommer locka andra människor för att det är en positiv stad, säger Sverker Haraldsson, projektledare för Malmö stad.

125 miljoner tv-tittare

125 miljoner tv-tittare kommer följa Eurovision och 3.000 journalister ska vara på plats. Staden som innerligt vill visa upp sina goda sidor har allt att vinna, men lika mycket att förlora.

– Det skulle vara väldigt negativt är om det händer något som är farligt, för då kommer man direkt att bekräfta den andra bilden. Då tror jag det blir svårt att berätta andra berättelser. En skottlossning vore fruktansvärt negativt, säger Karin Karlsson.

Reporter i inslaget: Sindra Grahn
Foto: Niklas Forshell

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter om ESC 2013

Mer i ämnet