Henrik Berggren. Bilden är från 2008. Foto: Scanpix

Broder Daniel-sångaren hedrar avliden vän

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Berggren, tidigare sångare i bandet Broder Daniel, hedrar Anders Göthberg med en ny låt.

År 2008 var slutet på en era. Då lade detinflytelserika och kultförklarade svenska popbandet Broder Daniel ner, och avskedskonserten på Way Out West blev lika mycket ett avsked av bandmedlemmen Anders Göthberg, som tragiskt hade avlidit.

Sedan dess har sångaren och låtskrivarenHenrik Berggren gett ett fåtal solospelningar, men han har inte släppt någon nymusik sedan Broder Daniels skiva ”Cruel Town” gavs ut år 2003. Det har dock funnits planerpå ett soloalbum i minst ett par år.

Om en ”gammal kompis”

På tisdagen gav Henrik Berggren en akustiskkonsert på ”Klubb din mamma” i Nationernas hus i Linköping. I flera år har desvenska fansen frågat efter nya låtar, och nu kom beviset på att sådana finns.

Musikerndedikerade den nya, finstämda poplåten till en vän som har blivit allvarligtsjuk, och som hade önskat att Henrik Berggren skulle spela nytt material iLinköping.

Den nya låten handlar om ”en annan gammalkompis”, som Henrik Berggren ”brukade känna”. Sångaren spelade akustiskgitarr medan han sjöng refrängen ”Run, Andy, run... Run with all you’ve got (...).I låten nämner Berggren också skolgården där de två brukade hänga.

”Lägg inte ut på nätet”

Allt tyder på att låten handlar om Henrik Berggrensavlidne bandkollega och vän Anders Göthberg. De träffades för första gången på högstadiet.

Henrik Berggren verkar inte helt färdig med sittnya alster, för han bad konsertpubliken att inte filma.

– Lägg inte ut den på nätet. Annars kan jagaldrig ändra den, sa han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.