”Gripen med narkotika och Britneydansare” – Melodifestivalens felaktigheter om Méndez

Publicerad

I Melodifestivalens app kan tittarna lära sig mer om alla bidrag som tävlar i år. I presentationsrutan för helgens deltagare Méndez kunde man förra veckan läsa att artisten blivit gripen för narkotikabrott och att han varit bakgrundsdansare till Britney Spears, trots att inget av dessa påståenden stämmer.

Leopoldo Méndez har deltagit i Melodifestivalen två gånger tidigare och slog igenom med Razor tounge år 2000. Méndez har genom sin karriär talat öppet om att han tagit droger som yngre och genomgått behandling för detta, men att han skulle vara dömd för narkotikabrott stämmer inte, säger han.

Såhär såg det ut i Melodifestivalens app förra veckan. Foto: Skrämdump/SVT

– Hur kommer det sig att de sätter dit en sån grej? Det är en stor lögn, säger Méndez till Kulturnyheterna.

 Inte heller att han varit bakgrundsdansare åt Britney Spears stämmer enligt artisten.

– Jag tror att jag drömde om det någon gång, men i reality – nej, säger han.

Méndez har dock enligt egen utsago bott på samma hotell som Britney Spears vid ett tillfälle och känner en kille som dansat bakom stjärnan.

”Ingen anledning att tvivla”

Jan-Erik Westman, pressansvarig för Melodifestivalen, säger att informationen har plockats från en artistbokare som företräder Méndez.

– Vi gör research på varje artist i sedvanlig ordning. Informationen låg upp på ett artistbolag som bokar Méndez, vi hade ingen anledning att betvivla att uppgifterna var korrekta. Man kan ju anta att de som bokar en artist också försäkrar sig om att de har rätt information.

Narkotikabrott är ju ganska känsliga uppgifter, kan det inte vara värt att kolla såna uppgifter med artisten själv?

– Processen var ganska brådskande. Alla de avstämningar som borde ha gjorts kanske inte hanns med.

– Vi tänkte att det bolag som bokar honom som artist har ute informationen på sidan och då finns det väl ett skäl till att de har den där. Sen när vi blev kontaktade av skivbolaget tog vi genast ner informationen och redigerade hans sida, säger Jan-Erik Westman.

Osäker på ursprunget

Michael Celesté på bokningsagenturen Artist Scandinavia säger att han inte vet exakt hur uppgifterna hamnat på deras sida, men att saken ska undersökas.

– Vi har nog fått informationen från någon, vem vet jag inte, det är inte jag själv som gjort det, men det här får jag kolla upp, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer