”Cherrie är tusen och en röster”

Uppdaterad
Publicerad

Cherrie är en av det senaste årets mest omtalade svenska artister, och har med singlar som ”Intro”, och ”Tabanja” anslutit sig till en gryende svensk rnb-scen. Nu är hennes debutalbum ”Sherihan” här – Per Sinding Larsen hör en ny svensk musikberättelse ta sin början.

Jag har längtat efter den här rösten sen jag hörde ”Intro” för första gången. Jag tänker på en ung Monica Zetterlund, och sedan en Barbro Hörberg, en Sonja Åkessons vardagsbetraktelser.

Cherrie är tusen och en röster: Man hör somaliskan, man hör finlandssvenskan, man hör litteraturstudenten, och så hör man Rinkebybon. Det ekar av barndomens skivsamling, av amerikanska artister som Brandy och Aaliyah, som influerat den sortens rnb som Cherrie gör.

Det här är sparsmakad, elegant, svensk och internationell rnb. Det är som att sätta sig ner vid köksbordet för ett nära, förtroligt och hemligt samtal. Det är oro och vedermödor, men också hopp.

Cherrie sjunger om sig själv, om sina systrar, om mammorna i Rinkeby. Och genom att göra just detta fyller hon ett tomrum inom pop och kultur med både ton och tilltal. ”Sherihan” är en öron- och ögonöppnare, samtidigt som vi får access till en helt ny svensk röst.

Se hela Per Sinding Larsens recension i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

musikrecension

Mer i ämnet