Bojkottad: Chris Brown. Foto: Scanpix

SvD: Därför bojkottar vi Chris Brown

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Dagbladet bojkottar Chris Browns kommande Sverige-konsert. Orsak: Han har dömts för kvinnomisshandel.

I dagens Svenska Dagbladet skriver journalisten Kristin Lundell en krönika där hon uppmanar medier att bojkotta Chris Browns konsert i Stockholm på måndag. Chris Brown dömdes 2009 till fem års villkorlig dom för att ha misshandlat sin dåvarande flickvän, R'n'B-stjärnan Rihanna.

Sedan Chris Browns nya skiva släpptes har han varit föremål för en debatt om bojkott, både i Sverige och internationellt. Hans irländska förband har hoppat av stjärnans kommande spelning i Dublin, i sympati med Rihanna. Och inför Chris Browns Sverigebesök har det satts upp falska reklamaffischer för spelningen runt om i Stockholm, med en bild på Rihannas blåslagna ansikte.

SvD:s kulturchef Martin Jönsson har nu beslutat att SvD inte ska recensera spelningen.

– Det är en markering för att visa stöd för artikeln som Kristin har skrivit, ett viktigt debattinlägg om kvinnomisshandel. Det är för att väcka uppmärksamhet kring sakfrågan. Det är inget generellt beslut att man aldrig ska skriva om artister som blivit dömda, det faller på sin egen orimlighet.

Så ni ska inte avstå från att recensera artister som dömts för liknande brott?

– Det är sådant man får bedöma från fall till fall. Säger man att man inte ska skriva så får man ägna mycket tid åt juridiska prövningar, jag tror inte det är rimligt.

Varför gör ni den här markeringen mot just Chris Brown, varför ska han dömas hårdare än andra?

– Jag tror inte att Chris Brown bryr sig det minsta om vi är där eller ej.

Kan inte det uppfattas som dubbelmoral?

– Nej, jag tycker att det här är en viktig krönika om ett viktigt ämne. Det är så vi ser på tidningen, vi vill lyfta debatt i viktiga frågor. Kan det här leda till att det blir en debatt om kvinnomisshandel är det oerhört viktigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Chris Brown på omstridd turné

Mer i ämnet