Chrissie Hynde står på Stockholm Music & Arts scen imorgon. Foto: TT

Chrissie Hynde: ”Du kan inte lära dig sjunga rock”

Publicerad

Chrissie Hynde, legendarisk frontfigur och enda originalmedlem i rockgruppen The Pretenders har efter 36 år valt att göra sin första soloskiva – i Sverige.

Tidigare i somras släpptes albumet ”Stockholm” inspelat i studio Ingrid på södermalm i Stockholm med svenska producenterna Jocke Åhlund i Teddybears och Björn Yttling från popgruppen Peter, Bjorn & John.

Att Chrissie Hynde skulle jobba med Yttling och Åhlund är inget konstigt i sig. Popbranschen har, framförallt de senaste åren, anammat det ålderslösa vakuum som konstvärlden alltid verkat i. Där gemensamma referenser går före ålder och hierarkier för att blåsa liv i karriärer.

Gästspel av John McEnroe

– Åldern spelar ingen roll längre. En del utanför branschen tror fortfarande att rock är en ungdomskultur, men om Leonard Cohen har ett album ute kommer publiken för att se honom spela. De bryr sig inte om att han är 80 år, säger Chrissie Hynde till Kulturnyheterna.

Skivan gästas också av rockartisten Neil Young samt tennislegenden John McEnroe, som är en privat vän.

– Han är ju orädd som ni vet och jag brukar spela med honom i New York. Jag såg ett tennis racket i studion hos Björn och tänkte att jag skulle imponera på honom, säger Hynde om varför McEnroe får vara med och spela gitarr på låten A Plan Too Far.

”Nu går plötsligt ungar i rockskola!”

Men i takt med att pop och rock har glidit från rebelliskt uttryck till ren inkomstkälla har något gått förlorat tycker Chrissie Hynde. 

– Så var det inte på 50, 60 talet eller 70 talet – inte ens på 80 talet. Men nu är allt mer som ett bibliotek av musik, en 16 åring kan lyssna på musik som var gjord på 70 talet bara för att han kan hitta det på nätet, säger hon och fortsätter:

– I min generation uppmuntrades du inte att spela i eller bilda ett rockband. Det var mer att dina föräldrar bad att inte det skulle hända, typ. Men när jag började ändrades allt och artister kunde få till en lukrativ karriär, det blev en cool grej. Men nu går plötsligt ungar i rockskola!

”Medelmåttor bedöms av folk helt utan smak”

Hynde menar att det inte går att lära sig rock i skolan, eller att lära sig att sjunga rock n roll genom att ta sånglektioner.

– Det har vattnats ur och blivit vad vi har nu,  som är en typ av en nidbild av det, en slags humor realityshow. Det finns ju talangshower där medelmåttor bedöms av folk helt utan smak.

Ett helt fel klimat för musiken tycker Chrissie Hynde.

– Det saknas den där hettan och passionen som när du är ung och sitter och över gitarr 15 timmar om dan i ditt sovrum – för att du bara måste spela. 

The Pretenders största hits är ”I'll Stand by You”, ”Don't Get Me Wrong”. 
Både Neil Young & Crazy Horse och Chrissie Hynde spelar på Stockholm Music & Arts i helgen.

Missa inte webbexklusivt klipp ovan: Chrissie Hynde om tennislegenden John McEnroes gästspel på nya skivan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer