Loreen favorit på lördag Foto: Foto: Scanpix

Christer Björkman: ”Aldrig sett nåt liknande”

Publicerad

-Svenskene vinner!
utropar NRK och flera andra länders schlager-experter inför finalen i Eurovision Song Contest i Azerbajdzjanska Baku nu på lördag.
-Jag har aldrig tidigare varit med om nåt liknande, säger den svenske schlagergeneralen Christer Björkman.

-Loreen har seglat upp som storfavorit bland experter och på flera spelsajter. Det är kul att gå till jobbet och veta att vi har en god chans att vinna, säger delegationschefen Christer Björkman på en sprakig telefonlinje från Baku.

Svensk vinst

Svenska Euphoria tillhör definitivt en av snackisarna i Baku, hyllad av eurovisionscheferna och inte bara norrmännen tippar Sverige som vinnare. Flera konkurrerande artister tror på svensk vinst och många representanter från andra länder har kommit fram till Christer och gratulerat honom till segern på förhand.

-På mina elva år har jag aldrig varit med om den typen av respons som den här låten får. Vinner vi och får arrangera nästa års final är jag beredd att satsa ytterligare ett år på det här, säger Christer Björkman.

Backstage

I flera av de deltagande länderna har det under flera veckor gått att se inför-finalen-i-Baku-program med deltagande länders låtbidrag och gissningar om placering. Sverige finns med i topp.

NRK:s expertpanel på plats i Baku har gått allra längst och använt sig av undersökande journalistik med intervjuer av festivalchefer och andra insatta backstage. Resultatet av deras poängsammanräkning kom i går i programmet ”Adresse Baku 4:4”.

”Mine damer og herrar -  svenskene vinner”, utropade programledaren Marte Stokstad.

Christer Björkman har inte sett den norska undersökningen, men är inte överraskad.

-Efter ett tag på plats här i Baku kan jag konstatera att Sverige och Loreen hör till en grupp om tre-fyra bidrag som har störst chanser att vinna. Ryssland och Serbien nämns också som favoriter. Men det kan komma överraskningar. Jag är nöjd om vi når en bra placering, säger Christer Björkman ödmjukt.

Tre finaler

42 länder finns med i finalen av Eurovision song contest som är tredelad med inledning redan i morgon tisdag med den första av två semifinaler. Sverige och Loreen tävlar om en finalplats på  torsdag i den andra semifinalen.

På lördag möts så de 20 länder med flest poäng från semifinalerna plus de så kallade ”Big Five-länderna”, Italien, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Spanien samt värdnationen Azerbajdzjan i den stora finalen.

Omröstningen är liksom tidigare interaktiv och avgörs genom 50 procent tittarröster och 50 procent juryröster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eurovision Song Contest 2012

Mer i ämnet