Foto: TT

Christer Björkman: ”Tråkigt ur flera aspekter”

Uppdaterad
Publicerad

Sent på torsdagskvällen meddelade Europeiska radio- och TV-unionen, EBU, att Ryssland inte kommer få delta i Eurovision-finalen senare i maj. Så här säger Christer Björkman, tävlingsproducent för årets Eurovision song contest, om beskedet.

– Det är tråkigt ur flera aspekter. Men framförallt är det är en artist som sett fram emot det här som blir besviken, säger Christer Björkman.

Den ryska artisten Julia Samojlova skulle ha tävlat med bidraget ”Flame is burning”.  Men tidigare i vår beslutade den ukrainska säkerhetstjänsten, SBU, att hon inte får åka in i landet eftersom hon har besökt Krim-halvön utan tillstånd – vilket är olagligt.

ESC 2017

Drar sig ur

Efter säkerhetstjänstens beslut har den ryska kanalen Channel One beslutat att inte sända tävlingen live. De har också avvisat förslagen om att medverka genom satellitlänk eller att skicka en annan artist.

– Därigenom har de förverkat rätten att delta, EBUs regler är sådana att de länder som deltar ska också livesända tävlingen annars får de inte vara med, säger Christer Björkman.

LÄS MER: Ryssland stoppas från Eurovision-finalen

Vad innebär det här för tävlingen?

– Det är svårt att veta och ha en uppfattning än så länge. Det har varit många turer mellan värdlandet och Moskva-hållet. Men det här är första gången som någon bryter EBUs regler och då är det inte så oväntat att de går in och har en åsikt, säger Christer Björkman.

LÄS MER: Krisande Eurovision värvar Christer Björkman

Har det kommit några politiska reaktioner?

– Nej. Det här är det första beslutet i den här frågan som inte är politisk, utan ett rent regelverksbeslut. Kanalen beslutar att inte sända och då kan man inte vara med, sådana är reglerna.

”Brukar blåsa över”

Christer Björkman tror inte det här kommer påverka det ryska intresset för Eurovison i framtiden.

– Jag hoppas verkligen inte det. Men det har hänt liknande saker tidigare och oftast brukar det blåsa över. Så jag hoppas att vi får se Ryssland nästa år igen.

Läs pressmeddelandet om beslutet från EBU här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ESC 2017

Mer i ämnet