Dags igen för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

På en Eurovision-seger följer arrangörsansvar. Efter Måns Zelmerlöws triumf i Wien är det nu återigen dags för Sveriges Television att sy ihop världens största underhållningsprogram.

Senast, i Malmö 2013, kostade kalaset 125 miljoner kronor. Slöseri med licenspengar tycker Lars Anders Johansson på den liberala tankesmedjan Timbro.

– Idén om att man måste ha alla typer av breddprogram i public service är felaktig. Det vore mycket bättre om licensbetalarnas pengar användes på ett mer ansvarsfullt sätt till nyheter, samhällsjournalistik, kvalificerade kulturprogram eller smala spetsprogram som inte finns på marknaden i dag.

Från SVT:s sida håller man inte med. VD Hanna Stjärne talade i helgen om Eurovision Song Contest som ett kärt besvär och SVT:s programdirektör Safa Safiyari tycker inte att man ska förringa tävlingens betydelse

– Vi ser att Melodifestivalen och Eurovision har ett stort allmänintresse och det passar väldigt bra in i vårt breda nöjesutbud. Alla delar är viktiga i det Public Service-uppdrag vi har.

Lars Anders Johansson säger att han uppskattar idén med Eurovision song contest, men vill se att privata tv-kanaler tar över arrangemanget.

– Jag tror inte att folk skulle sluta titta på programmet för att det gjordes kommersiellt, snarare tvärtom. Vi får ett bredare tv-utbud om de privata kanalerna kan ta över den här typen av evenemang.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer