Daniel Adams-Ray är aktuell med nya albumet ”Innan vi suddas ut”. Foto: TT Bild

”Jag försöker inte ladda om ordet babbe”

Publicerad

Daniel Adams-Ray berättar om låten ”Babbelover”, sin nya positiva spiral och om när sången vinner över rappen.

– Jag har omvärderat mitt sätt att vara på och agera som person. Jag försöker vara mer accepterande och positiv, och överge gamla sanningar och bekvämlighetszoner. Det var en nödvändighet för mig.

”Mitt sätt att tänka var inte optimalt”

Daniel Adams-Rays nya album ”Innan vi suddas ut” är släppt nu och recensenterna kallar skivan för ”mogen” och ”djärv”. För Kulturnyheterna berättar han att albumet är ett resultat av en ny livssyn.

– Tidigare upplevde jag ofta ett utanförskap. Som tonåring hamnade jag ofta i situationer där utanförskapet kom som en självuppfyllande profetia. Mitt sätt att vara och tänka tidigare var inte helt optimalt, säger artisten.

”Jag hade ett baseballträ i logen”

Vad var det då som triggade igång den här förändringen i Daniel Adams-Ray? Jo, det var en traumatisk händelse som drog saker till sin spets:

– Som medlem i Snook hamnade jag i någon fjantig hiphop-beef med en annan grupp från Stockholm. Det slutade med att jag blev påhoppad och hamnade på akuten, berättar Daniel Adams-Ray, och fortsätter:

– På spelningar började jag att ha med mig ett baseballträ i logen, av rädsla. Jag tänkte att om åtta personer hoppar på mig igen, då bränner jag ner ett hus. Jag gick över en gräns. Då insåg jag att något var fel.

Slöt fred med fienden

Ungefär ett år efter överfallet, träffade han en av sina fiender ute i nattvimlet. Personen ifråga hade startat ett lyckat företag, och Daniel Adams-Ray överraskade sig själv genom att faktiskt gå fram och gratulera till framgången. Snart försvann den hotfulla stämningen.

Och där startade det som han kallar för sin ”positiva spiral”. Den märks extra mycket i nya låtar som ”Babbelover”.

Kärleksballad om järnrörsskandalen

”Babbelover” utgår från skandalen med SD-politikerna som bar på järnrör, men är inte på något sätt en arg låt.

– Händelsen gjorde mig arg, förbannad och ledsen. Men låten är en kärleks- och sexballad. Jag hade en dag full av positiv energi. Jag försöker inte att ladda om ordet ”babbe”. Det är ju en förkortning av babian och kommer alltid att vara ett negativt ord. Men det handlar om att hoppas att man kan bemöta sina medmänniskor med acceptans.

Vem riktar sig låten till?

– Eftersom det inte existerar någon negativ energi i låten så kan jag inte se att det finns en målgrupp eller antimålgrupp.

”Snook behövs inte”

Sedan Daniel Adams-Ray blev soloartist har han blivit känd som sångare, snarare än rappare. Han rappar dock fortfarande, bland annat på nya skivan. Fast rappen räcker inte alltid till.

– När jag rappar kan jag uttrycka följande känslor: Ilska, sorg, melankoli och glädje. Sedan finns det gråzoner som jag inte kan förmedla med rap. En pianoslinga kan till exempel förmedla många olika känslor, medan rapen är atonal. Då går man miste om en viss laddning. Det är lite färre färger på paletten.

Blir du någonsin sugen på att rappa mer, till exempel genom att återförena Snook?

– Nej, det tror jag inte kommer hända. Snook var en motreaktion mot superfundamentalistisk svensk hiphop. Nu är det mer mångfald än någonsin i genren. Då blev vi kallade för sell-outs för att vi sjöng och bar kavaj. Där är vi inte längre, vilket gläder mig oerhört mycket. Jag tror inte att Snook behövs, och det är en rätt skön insikt.

Vad händer framöver?

– Jag ska turnera massor. Annars har jag en vision om att klara en svensk klassiker. Jag är långdistanslöpare men tänker lära mig att åka längdskidor inför Vasaloppet.

Vi får hålla koll på hur det går för dig i Vasaloppet, då.

– Nej, gör inte det! Jag har sprungit en del lopp, men de senaste under pseudonym, för det hände mig under ett lopp att de ropade på mig från scenen, för de ville att jag skulle kliva upp och krama en maskot eller något.

Det finns alltså gränser även för den nya, mer positiva Daniel Adams-Ray. Öppen, ja. Men inte för vad som helst.
 

Se Daniel Adams-Ray framföra en av de nya låtarna – ”Där Regnbågen Tar Slut” – framför PSL-redaktionens kamera. I låten kombinerar han rap med sång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer