David Bowie är död

Uppdaterad
Publicerad

Ikonen och världsartisten David Bowie har gått ur tiden. ”Det här var helt oväntat, han har alltid varit ung för mig”, säger SVT:s musikreporter Petra Markgren Wangler.

På Bowies officiella Facebooksida berättade man under måndagsmorgonen om dödsfallet:

”David Bowie dog stilla idag omgiven av sin familj efter 18 månaders modig kamp mot cancer. Många av oss kommer att sörja hans bortgång, vi ber er att respektera familjens privatliv i denna tid av sorg”. 

Duncan Jones, David Bowies son, bekräftar faderns bortgång i sociala medier.

– Jag är förtvivlad över att behöva säga att det är sant. Jag kommer gå offline för en tid nu. Kärlek till er alla, skriver Duncan Jones på Twitter.

”Var helt oväntat”

David Bowie är född och uppvuxen i London och en av världens genom tiderna största musikikoner, känd för sitt unika uttryck där det visuella stått i centrum både vad gäller scenspråk och klädstil.

Dödsbeskedet kom i nära anslutning till att Bowie i fredags släppte sitt 25:e album ”Blackstar”, ett album som fått lysande recensioner.

– Det här var helt oväntat, han har alltid varit ung för mig. Någonstans är det så typiskt Bowie att sluta med flaggan i topp, säger SVT:s musikreporter Petra Markgren Wangler till Kulturnyheterna efter beskedet.

”Största popstjärnan världen sett”

Markgren Wangler intervjuade David Bowie för ett reportage i Musikbyrån 1999. Hon beskriver honom som otroligt rapp och charmerande, men att han också kunde vara väldigt dryg under intervjuer.  

– Han är den största popstjärnan världen har sett. Det som slår en är att han skapade nytt även om det var gamla genrer som soul, punk och pop som han inspirerades av. Han var en popkonstnär, det finns ingen annan artist som aldrig tittat åt något annat håll utan rakt igenom gjort sin egen grej, säger hon.

Sålt 140 miljoner album

Bowie slog igenom i slutet av 60-talet med låten ”Space Oddity”. Snart därefter kom albumet ”The Man Who Sold the World” och två år senare ”The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”. Bowies alter ego, den utomjordiske rockstjärnan Ziggy Stardust var då född och Bowies stjärnstatus ett faktum.

Han har släppt sammanlagt 25 fullängdsalbum, skrivit över 500 låtar och sålt omkring 140 miljoner album. Det mest sålda är ”Let’s Dance” från 1983.

– Det jag kom ihåg mest var hans skiftande karaktärer. Det var inte bara en image utan en helt nya upplaga av honom varje gång han klev ut på scen. Det finns ingen annan artist som ens kommer i närheten av honom, säger Petra Markgren Wangler.

I en intervju från 2002 som The Guardian refererar till sammanfattar Bowie sin musikgärning:

”Genom hela min karriär har jag egentligen jobbat med samma ämne. Byxor har jag kanske bytt några gånger, men allt jag skrivit och gjort handlar om isolering, övergivenhet, rädsla och ångest. Alla livets höjdpunkter”.

Bowie blev 69 år gammal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

David Bowie 1947-2016

Mer i ämnet