De dansar demens

Publicerad

Det belgiska danskompaniet Peeping Tom är på Sverigebesök. Till sin hjälp har de tio svenska amatörskådespelare, alla över sjuttio.

Under sin Europaturné med föreställningen ”Vader” bjuder Peeping Tom in tio pensionärer vid varje stopp.

– Jag fick ett e-mejl av min regissör på seniorteatern där jag är med. Han skrev att de behövde pensionärer som statister till en föreställning i dag och i morgon. Det nappade jag på direkt, det kändes jättekul!, säger Monica Sonesson, pensionär och medverkande i föreställningen.

Kropparnas erfarenheter

Tanken är att de unga, professionella dansarnas erfarenheter och kroppar ska blandas med de äldres. Tillsammans berättar de en historia om att åldras i ett samhälle där gamla främst ses som en kostnad.

Idén kommer från en händelse i Belgien, där en grupp äldre trycktes in i klaustrofobiska källarhålor på grund av platsbrist på boendet.

– Vi tyckte att det var hemskt. Vi sa: ”vi sätter upp det på scenen”. Huset var som ett fängelse med ett enda fönster sju meter upp. De är instängda i det sista skedet av livet. De analyserar livet och skapar ändå glädje i den här bunkern, säger Peeping Toms konstnärlige ledare Frank Chartier.

Demensen livar upp

I centrum står en gammal man som på grund av (eller kanske tack vare) sin demens förvandlar det gråa vardagliga till fantasi. Det handlar om att leva som gammal, men också om att blicka tillbaka på sitt liv. Det är ju inte säkert att tillvaron blir sämre bara för att man passerat sjuttiofem.

– När jag var ung var jag så blyg. Det värsta var att hålla ett föredrag i skolan. Men med tiden har man blivit starkare och slutat bry sig om vad andra tänker och tycker. Nu när jag hamnat på scen och känner kontakten med publiken så är det roligt!  Jag tror det handlar om att våga lyssna på sin egen röst. Det kan jag ångra att jag inte gjorde tidigare, säger Monica Sonesson.

Föreställningen ”Vader” spelas 3 och 4 mars på Dansens hus i Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer