Bandet The Deer Tracks är ett av de svenska banden som i helgen spelar på festivalen i Los Angeles. Foto: Salomon Paulo

De får chansen att gräva guld i USA

Uppdaterad
Publicerad

Det finns flera vägar från svensk popdemo till amerikansk storsäljare, men nu har några svenska pophopp valts ut för att få lite snålskjuts på den årliga Culture Collide-festivalen i Los Angeles.

10-12 oktober får svenska The Deer Tracks, Melpo Mene och Like Swimming chansen att visa upp sig för den amerikanska publiken och musikbranschen. Där får de sällskap av band från hela världen som längtar efter ett internationellt genombrott.

Banden väljs ut av bland andra Export Music Sweden och sedan av arrangören för festivalen, Filter Magazine. De brukar välja ut namn som det förväntas en ”buzz” kring. Förra året åkte bland andra Icona Pop, som nu sålt platina i USA med singeln ”I love it”.

Kulturnyheterna har pratat med David Lehnberg som tillsammans med Elin Lindfors spelar i bandet The Deer Tracks. En Gävleduo som bildades 2006 och spelar en sorts elektronisk syntpop.

Vad har ni för förväntingar på spelningen?

– Vi har stora förväntingar. Det är den största festivalen vi spelat på i USA och en chans att nå ut till fler människor.

Flera andra svenska band har fått stort genomslag efter den här festivalen, är det något ni tänker på?

– Vi gör inte musik utifrån den aspekten men det är klart att det är motiverande.

Varför behövs den här typen av satsning för att kunna nå ut i USA?

– USA är hur stort som helst, det finns otroligt många band. För oss som spelar en mindre, smalare musik tror jag att det kan vara till stor hjälp.

Skulle en USA-succé hjälpa även karriären i Sverige?

– Det hoppas jag verkligen. Vi har hamnat lite i skymundan här hemma så skulle det hända något i USA hoppas vi såklart att det påverkar bandet även på hemmaplan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer