Kompositören Mikael Wiehe. Foto: TT

Wiehe: MUF pissar på upphovsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Wiehe tycker att MUF:s satirversion av hans låt ”Stoppa Matchen!” är ett upphovsrättsintrång.

Moderaternas ungdomsförbund har spelat in en låt vid namn ”Stoppa Romson” i protest mot att Miljöpartiet vill stänga ned Bromma flygplats i Stockholm.

Låten är en parodi på Hoola Bandoola Bands ”Stoppa Matchen!” från 1975. Nu rasar låtskrivaren Mikael Wiehe mot tilltaget, skriver Kvällsposten.

– De tar låten och skiter högaktningsfullt i att den är min. Jag blir såklart jättearg när nåt sånt här händer, säger han till tidningen.

– De pissar på upphovsrätten.

Kopplar inte in jurist

Men trots detta säger Mikael Wiehe att han inte kommer vidta rättsliga åtgärder:

–  Nu finns det en slags satirparagraf i lagstiftningen som gör att de förmodligen kommer undan med det här. Det ska vara ok att ta någon annans verk och använda det i ett satiriskt sammanhang. Det är svårt för mig att komma åt dem i det här läget. Det lönar sig helt enkelt inte att koppla in en jurist.

MUF : Vi tjänar inget

MUF menar att det inte fanns någon anledning att be om lov eftersom det rör sig om satir och de inte tjänar några pengar på låten, uppger Kvällsposten.

– Mikael Wiehe rasar över musiken i ett satiriskt filmklipp. I stället borde han uppröras över att 24.000 jobb hotas om Bromma flygplats stängs. Att tusentals människor förlorar sitt jobb är det riktiga problemet och det uppmärksammar vi i vår film, säger Jessica Rosencrantz distriktsordförande för MUF Stockholm till Kulturnyheterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.