Det svenska företaget Spotify har förändrat vårt sätt att konsumera musik, menar Pelle Snickars. Foto: TT Bild

De ska studera Spotify inifrån

Publicerad

Nio miljoner kronor, fyra år och klassisk musik på synth. Det ska hjälpa forskarna att undersöka Spotify som utmanare till traditionella arkiv.

Pelle Snickars, forskningschef på Kungliga biblioteket, är en av fem hjärnor bakom projektet ”Strömmande kulturarv: filförföljelse i digital musikdistribution” som i torsdags beviljades nio miljoner kronor i forskningsstöd av Vetenskapsrådet.

Med projektet, som ska pågå i minst fyra år, vill man få ökad förståelse för Spotify som musiktjänst – och arkiv:

– På Spotify finns det otroligt mycket musik, både ny och gammal, säger Pelle Snickars. Och jämfört med arkiven på Kungliga biblioteket är den mycket mer lättillgänglig. De gamla institutionerna måste inse att de blir ifrånsprungna. Varför ska vi lägga 350 miljoner på statlig arkivering om det ändå inte är någon som tar del av den?

Startar eget skivbolag

Att få tillgång till statistik och annan information om Spotify är dock inte lätt då företaget håller mycket hemligt, berättar Pelle Snickars. Lösningen: att starta ett eget skivbolag och ge ut låtar – klassiska symfonier inspelade på synth – som kommer läggas upp på Spotify.

– Vi kommer inte ta fram någon ny Rihanna direkt, säger Pelle Snickars. Men genom att följa låtarnas väg genom systemet hoppas vi att få tillgång till den information vi behöver. Det blir som ett slags digitalt wallraffande.

Musikbranschens räddare

Han hoppas också på att få ökad förståelse för företagets framväxt i relation till musikbranschen:

– Spotify är en stor anledning till att musikbranschen börjar se ljuset igen och har förändrat vårt sätt att konsumera musik. Det finns något paradoxalt i att musikbranschens räddning har sin upprinnelse i dess undergång.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.