”De som levererar musik ska betala”

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals människor lyssnar på musik på Youtube. Men artisterna får inte en krona för det. Nu förhandlar STIM med sajten.

Det vanligaste sättet för svenskar att lyssna på musik är på videosajten Youtube. Det visar en kartläggning som skivbolagens branschorganisation Ifpi har gjort.

Ludwig Werner som är vd på Ifpi tycker att det är dags att Youtube, liksom radiostationer och många andra aktörer, börjar ge låtskrivarna betalt för musiken som spelas.

– En av de absolut största leverantörerna av tjänster i den digitala musikbranschen är Youtube. Så det är klart att det är jätteviktigt att artister, textförfattare och skivbolag – alla de aktörerna – ska få vettigt betalt, och kunna ha en affär som fungerar. Att alla de som levererar musik ska betala, säger Ludwig Werner.

Inga pengar före avtal

Men ändå har man inte lyckats komma överrens om ett avtal om ersättningar med Youtube.

– Vad gäller Sverige har de flesta skivbolagen avtal, och sen finns det en del avtal som ska komma på plats, till exempel STIM:s avtal, säger Werner.

Ifpis vd förklarar att alla inblandade måste vara överens innan artisterna kan börja få ersättning för sina visningar på Youtube.

– När alla avtal är klara – då utgår ersättningen.

”Svårt att kommentera”

Den svenska organisation som jobbar med upphovsmännens intressen, STIM, är alltså en av de parter som inte har lyckats komma överrens med Youtube om ersättningar. STIM bekräftar att man har förhandlat i närmare två år, men vill inte gå in på några detaljer. Det får de inte.

– Det är svårt för mig att kommentera, eftersom vi är ganska hårt knutna under ett konfidentialitetsavtal med Youtube, som gör att vi inte kan prata om vad de ingående fallen går ut på, berättar STIM:s vice vd Tomas Ericsson.

Ett tydligt mål

STIM:s mål bakom förhandlingarna med Youtube är i alla fall klart, säger Tomas Ericsson:

– Att vi ska få ersättning till våra upphovsmän, som motsvarar det tjänsten har att erbjuda och det stora nyttjande som sker av tjänsten. Om man inte når ett avtal, då kan Youtube erbjuda musik i sin tjänst illegalt i Sverige. Vad STIM gör i det läget – det vill jag inte kommentera.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.