Österrikes Conchita Wurst är en av årets mest omdebatterade artister. Foto: Foto: Thomas Ramstorfer

Den politiska Eurovisionsschlagern

Uppdaterad
Publicerad

Från samkönade kyssar med duon t.A.T.u. till namninsamlingar för att klippa bort dragartisten Conchita Wurst. Det politiska läget i Europa har genom historien avspeglats i Eurovision Song Contest.

Eurovision Song Contest är en musiktävling där i alla fall de som leder evenemanget tydligt tar avstånd från allt som kan uppfattas politiskt. Trots det är det svårt att bortse från hur det politiska läget har färgat tävlingen genom tiderna – och i år är inget undantag.

– Det här är ett evenemang där man inte ska blanda in politik överhuvudtaget. Det görs många försök men måste hålla den där rågången väldigt fri för att se till att försöken inte lyckas. Börjar vi släppa in politiken tror jag att det kan bli ett riktigt elände, säger Svante Stockselius som i åtta år var chef över European Broadcast Union (EBU), som producerar tävlingen.

Eurovision Song Contest 2014

Vill binda ihop kontinenten med musik

Eurovision Song Contests grundtanke är bland annat att förena Europas länder genom musik. Att binda samman kontinenten oberoende av nationalitet, religion, politik, ras och kön. Men de vackra ambitionerna har stannat vid att vara just ambitioner.

Det rådande politiska läget, så som finansiella problem och konflikter, har bland annat påverkat antalet deltagande länder i tävlingen. En siffra som genom åren har gått både upp och ner och i år den lägsta på åtta år med sina 37 deltagare.

Sjung inte för bra – ni kanske vinner

Det ryktas till och med om att länder har varit rädda för att vinna tävlingen då kostnaden för att arrangera evenemanget setts som övermäktig. Den spanska sångerskan Pastora Soler, som deltog 2012, ska till exempel halvt på skämt, halvt på allvar fått instruktioner om att inte sjunga för bra, just av den anledningen.

Listan över politiska inspel genom tävlingens historia kan göras betydligt längre än så. Årets tävling befäster enbart den bilden, inte minst när det kommer till den mest omtalade konflikten i Europa just nu – Krim.

Krimhalvön – ukrainsk eller rysk?

Krisen på Krim-halvön har nämligen gjort att EBU har fått frågor om huruvida Krim-borna ska räknas som ryska eller ukrainska. Något som har betydelse när det kommer till röstningen då man inte får rösta på sitt eget land.

EBU-chefen Jon Ola Sand har meddelat att detta är en teknisk fråga som avgörs av om Krimbornas telefonoperatör är rysk eller ukrainsk. Som det ser ut i nuläget kommer invånarnas röster att räknas som ukrainska.

Presidenten brukade ändra röstningsresultatet

Ett land som i år valt att bryta en trend är Vitryssland. Melodifestivalens producent Christer Björkman berättade i ett av de program som SVT sänder inför den stora musiktävlingen att det är första gången sedan 2009 landet deltar med det bidrag som faktiskt vunnit den vitryska uttagningen.

Det kan låta som en självklarhet, men enligt Björkman har president Aleksandr Lukasjenko tidigare gått in och ändrat resultatet i uttagningen.

Artisten Teo och hans låt ”Cheesecake” verkar ha fallit presidenten i smaken – i år ändrades nämligen inte resultatet och Teo kommer alltså att representera Vitryssland i Köpenhamn.

Dragartist leder till namninsamling

Mest har debatten ändå kretsat kring Österrikes bidrag.

Thomas Neuwirth, mer känd under dragartistnamnet Conchita Wurst, har föranlett en namninsamling med uppmaningen att inte visa sändningen. Detta för att artisten, enligt insamlingens initiativtagare All-Russian Parent Meeting, inte representerar en livsstil som är tillämplig på ryssar. Något som rimmar väl med landets antigay-lagar.

Men vänta, var det inte Ryssland som för 11 år sedan skickade duon t.A.T.u.? Två kvinnor som åtminstone anspelade på homosexualitet när de i sin video till låten ”Ne Ver, Ne Bojsia, Ne Prosi” kysste varandra. Något som för övrigt gjorde att Turkiet reagerade och den statliga televisionen klippte bort kysscenen.

Det må vara mot tävlingsledningens vilja, men få icke-politiska evenemang speglar nog det politiska läget lika väl som just Eurovision Song Contest. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2014

Mer i ämnet