• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Så blev ”Despacito” årets sommarplåga

I sommar har världen lyssnat på en enda låt: Despacito med Luis Fonsi. Den har strömmats uppemot fem miljarder gånger, visats tre miljarder gånger på Youtube och gett Puerto Rico-turismen ett rejält uppsving. I helgen kommer Luis Fonsi till Sverige – men hur blev Despacito en av världens största låtar?

Osiel Ibáñez är producent för Blixten & Co och har tagit artisten till Sverige, där han kommer att uppträda i Globen under lördagen. Ibáñez berättar att idén sommarplågan ”Despacito” uppstod spontant, till synes ur tomma intet.

- När Luis Fonsi vaknade en dag så hade han den här melodin och slingan så tydligt att han blev tvungen att googla på om den fanns. Despacito, finns det en låt som går så? 

Lyckad mix av genrer

Luis Fonsi kommer ursprungligen från Puerto Rico, men är klassiskt skolad på musikhögskolan i Florida och har skrivit musik till både sig själv och andra artister i tjugo års tid. Han har vunnit flera Latin grammys och spelade när Barack Obama mottog Nobels fredspris i Oslo 2009. Men det är först nu med Despacito, som är annorlunda än Luis Fonsis vanliga pop och ballader, som han har fått ett enormt genomslag.  

Despacito representerar ett trendbrott. Latinamerikanska rytmer har tidigare haft en ganska nationell prägel – Colombia har haft sin cumbia, Kuba sin timba, Puerto Rico sin reggaeton – men idag vågar man korsbefrukta olika genrer.  Despacito är ett exempel på där genrer som tidigare har varit åtskilda, till och med sett ner på varandra, möts.  

- Reggaeton har inte varit så accepterad och Fonsi med sina ballader har representerat något helt annat. Nu så har de vågat mötas och det har ju blivit en otrolig framgång, säger Osiel Ibáñez.

”Återupprättelse för latinamerikaner i USA”

Att Justin Bieber upptäckte videon, gjorde en remix och spred den vidare har förstås också haft betydelse. Liksom att sajter som Spotify sett att låten gått bra på spanska topplistor och spridit den vidare på till exempel svenska listor. Det är också mindre vanligt att en spansk låt som Despacito blir så otroligt populär. 

– Den hjälper till att överbrygga kultur i framförallt USA, där man har haft ett politiskt manifest under valkampanjen som pratade ganska illa om latinamerikaner. Det här med att man kallade latinamerikaner för tjuvar och våldtäktsmän. Så det känns ju som att låten har haft en betydelse som en sorts återupprättelse för latinamerikaner i USA, säger Osiel Ibáñez .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer