Foto: TT/SVT

”Det blir helt omöjligt att fortsätta som förut efter detta”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen kom ytterligare ett bransch-upprop i kölvattnet av metoo-rörelsen. I #visjungerut vittnar 653 kvinnliga operasångare om en utbredd kultur om sexuella kränkningar, övergrepp och trakasserier.

– Jag kan gissa att det förmodligen tystats och mörkats å det grövsta under lång, lång tid, för att inte säga alltid, säger Kulturnyheternas musikkritiker Camilla Lundberg.

En utbredd tystnadskultur, våldtäktsförsök, trakasserier och verbala kränkningar. I uppropet #visjungerut som publicerats i Dagens nyheter berättar landets kvinnliga sångare om sexismen i den klassiska musikvärlden.

”I Sveriges opera- och konserthusmiljö finns en allmän kultur där mäns trakasserier förminskas, ursäktas och bortförklaras. Och vi som blivit utsatta är rädda för att tala öppet om det vi varit med om. De flesta av oss är frilansare och lever med en ständig oro över att inte få fler jobb. När man är utbytbar har man inte råd att vara besvärlig. Men nu tar vi risken tillsammans”, skriver gruppen i uppropet.

Uppropet Vi sjunger ut

– Efter att ha läst om teateruppropet blev jag inte särskilt förvånad, för jag inser ju att i princip samma villkor gäller inom opera -och konserthuset. Men vad som förvånade mig var antalet utbildade sångerskor, man förstår ju vilken enorm konkurrens och hur otroligt prekärt det är för de här sångerskorna, säger Kulturnyheternas musikkritiker Camilla Lundberg.

Mörkats under lång tid

Enligt Dagens Nyheter har en grupp på Facebook under de senaste dagarna samlat över tusentalet vittnesmål från kvinnlig medlemmar i den klassiska musikvärlden. Bland vittnesmålen står att läsa om våldtäktsförsök, sexuella kränkningar och verbala trakasserier.

Hur har chefer och ledning hanterat frågor om detta tidigare?

– Jag är ju inte alls inne bakom kulisserna i operavärlden, men jag kan gissa att det förmodligen tystats och mörkats å det grövsta under lång, lång tid, för att inte säga alltid.

Vad finns det för kraft i ett sånt här upprop gentemot chefer och ledning, tvingar man dem att agera på något sätt?

– Det här tror jag verkligen kommer att ta skruv, det blir helt omöjligt att fortsätta som förut efter detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppropet Vi sjunger ut

Mer i ämnet