Sofia Jannok är aktuell med sin nya skiva ORDA. Foto: Don Titelman

”Det här är mitt land”

Uppdaterad
Publicerad

Sofia Jannok har sedan debuten 2007 tagit strid för samernas rättigheter. På fredag släpper hon sin fjärde album ORDA, mer dansant, mer politisk och mer rakt på sak. Det är en skiva som hämtar influnser från jojk, rap och klubbmusik.

– Jag vill säga det högt. Det här är Saapmi – this is my land, säger Sofia Jannok som första gången någonsin tar emot journalister i sin hemby – Rävudden vid Pitteälvsområdet, 15 mil från Arvidsjaur och sex och en halv mil från närmaste affär. Här bor 15 familjer från 3 släkter och alla är renskötare.

Det är hit hon kommer för att inspireras. Senaste skivan är helt och hållet skriven här.

– Jag har ett bra jobb, säger Jannok som gärna kommer hit mellan turnéerna för att skriva och deltar i byns aktiviteter.

Nu förbereds köttet som ska räcka hela sommaren. Det röks och lufttorkas. Traditioner som Jannok menar hotas och måste ständigt försvaras. För henne genom musiken.

De kallar oss ”lappar”

– Det finns en historia om hur myndigheterna hela tiden försökt trycka ned oss och fortfarande är det statens ombud som kallar oss ”lappar” i en rättegång 2015. Då har det inte hänt så mycket.

Sofia Jannok syftar på rättegången mellan Girjas sameby och staten sedan Girjas stämde Svenska staten för att pröva vem som har rätten att förvalta småviltsjakten och fisket på samebyns betesområde i fjällen.

Domen kom i februari i år och Girjas sameby vann mot staten och är nu överklagad.

– Jag är glad att jag inte hade hunnit mixa skivan, så att jag kunde välja in samplingar från rättegången.

Satsar på ”powerjojk”

Sofia Jannok sjunger oftast på nordsamiska men nu gör hon det också på svenska och engelska. Ett sätt att nå ut till en bredare publik.

– I och med att jag har tummat på det samiska språket, så har jag infört mer powerjojk, säger hon. Drivet ligger i att forma orden och budskapet.

– Och soundet ska stå i kontrast till budskapet. Som i ”We are still here”, där jag sjunger om alla brott som begåtts inte bara mot samer: Jag tar in vad som hänt i Peru och det som hände i USA i slutet på 1800-talet.

– Du ska kunna dansa till låten för att den är härlig som låt. Sen blir det en extra dimension att det är ett tungt budskap.

Gick i sameskola

Sofia Jannok började jojka på scenen redan som 11-åring. Då gick hon i en sameskola i Gällivare. Det var inget märkvärdigt med att vara same.

– Först vid tretton upptäckte jag att ”Jaha, de kallar mig för lappjävel. Vad är det?”

En aggressiv politik

Idag är Sofia Jannok en aktivist och viktig röst i samernas kamp för rätten att existera. Samerna är ett folk som hon menar besitter en kompetens att bruka naturen utan att förbruka den. Jannok tycker att staten bedriver en aggressiv politik mot samerna och naturen.

– Jag tänker framförallt på gruvetableringen. Man marknadsför vår traditionella mark som mineraltäta områden för utländska företag, säger hon.

– Koloniseringen är absolut inte historia och då har jag insett att man måste säga saker rakt ut ibland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.