Dödsmetallbandet At the Gates tillbaka

Publicerad

Kulturnyheternas musikkritiker Per Sinding-Larsen recenserar At the Gates nya album – det första på 19 år.

Göteborgsbandet At the Gates bildades 1990 och blev föregångare i dödsmetallgenren.

Albumet ”Slaughter of the soul”, som av många räknas som ett mästerverk, kom 1995, året innan gruppen splittrades.

2008 återförenades bandet under en sommarturné men först nu, 19 år senare, kommer At the Gates med en ny platta: ”At war with reality”.

”Nästan spöklikt”

– Det är nästan spöklikt hur lika de låter sig själva så här efter 19 år, säger Per Sinding-Larsen som beskriver skivan som melankolisk och melodisk dödsmetall.

– Det som också gör mig överraskad är den hängivenhet och frenesi som finns på den nya skivan. Och vad de också lyckas med är att de har behållit det uppjagade, explosiva och ödesmättade och sedan uppdaterat det med en tätare, tyngre och mer tidstypisk produktion.

Magisk realism

Temat för skivan är magisk realism och låttexterna är inspirerade av den latinamerikanska litteraturgenren där vardagen drabbas av surrealistiska inslag.

– Det är ett ovanligt lyckat möte på flera plan, säger  Per Sinding-Larsen, för det går inte att komma ifrån hur At The Gates fortfarande gör en sorts överraskningarnas hårdrock med flera bottnar – kanske en magisk dödsmetall.

Se hela Per Sinding-Larsens recension i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer