Intim dokumentär om Laleh

Uppdaterad
Publicerad

Regissörerna Fredrik Egerstrand och Kalle Gustafsson Jerneholm har under två år följt den folkkära artisten. Dokumentärfilmen ”Jag är inte beredd att dö än” har biopremiär den 28 november. Den 31 januari visas den i SVT2.

Laleh Pourkarim är en av Sveriges mest uppskattade artister, ständigt återkommande på de svenska festivalscenerna.

I ”Jag är inte beredd att dö än” har de båda regissörerna försökt få en inblick i den kreativa processen bakom Lalehs musikskapande. Ett mångfacetterat arbete då Laleh både producerar och skriver sina egna låtar.

”Vi ville komma in i hennes huvud”

Kalle Gustafsson Jernholm är textförfattare och före detta basist i det svenska bandet The Soundtrack of Our Lives. Fredrik Egerstrand har tidigare gjort en dokumentär med artisten José Gonzales.

Varför ville ni göra en dokumentär om Laleh?

– För att vi tycker att hon har en unik position i svenskt musikliv, med tanke på att hon gör hela processen själv. Hon är en solitär i den världen hon verkar. Vi ville komma in i hennes huvud, förstå vad hon tänker, vad händer där, säger Fredrik Egerstrand.

”Alla texter handlar om döden”

Dokumentärfilmens titel är tagen ur artistens låt ”Vårens första dag”, och behandlar ett ständigt återkommande ämne i Lalehs texter. 

– Hon gör en i öronen lättsmält popmusik, men alla texter handlar om döden, det är de kontrasterna som vi tycker är intressanta, säger Fredrik Egerstrand. 

I den dryga timmen långa dokumentären berättar Laleh öppenhjärtigt om sitt liv. Allt från sin födsel i Iran, till familjens flykt via Sovjet och Tyskland till Sverige.

Laleh: Får möta mig själv

– När jag gör musik så får jag skapa min egen värld, tid och plats, jag får möta hopp och höjder. Men under inspelningen av den här filmen fick jag istället återskapa verkligheten och möta mig själv, säger Laleh i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer