För fem år sedan började demonstrationerna i Egypten. Men det är fortsatt oroligt i landet Foto: TT

Fem år efter revolutionen – Ramy Essam förlorar inte hoppet

Uppdaterad
Publicerad

Demonstrationerna i Egypten som krävde Mubaraks avgång lyckades. Men det har inte blivit bättre i landet. Ramy Essam, en av revolutionens starkaste röster, bor nu i Sverige och har hopp om framtiden.

Det var den 25 januari för fem år sedan som demonstrationerna i Egypten började. Miljontals människor samlades på Tahrirtorget i Kairo och demonstrerade mot regimen. Där fanns det en ung rockmusiker vid namn Ramy Essam. Han skulle komma att spela en viktig roll i revolutionen. I hörnet av torget, på en liten scen, stod han i timtal och sjöng protestsånger för att hålla lågan uppe hos demonstranterna. Texterna skrev han själv, ofta på plats, som en kombination av hans egna ord och slagorden som demonstranterna skrek ut.

– Om jag någonsin kommer att sjunga för miljontals människor på en festival kommer det inte att slå känslan av att vara där på torget. Det var inte en publik som var där, det var demonstranter och energin var alldeles fantastisk. Jag hoppas att den energin kommer tillbaka. Oavsett om det är i en stor eller liten skala tror jag att den kommer göra det, säger Ramy Essam till Kulturnyheterna.

Kulturutövare censurerar sig själv

Nu när fem år har gått verkar situationen i Egypten inte ha förändrats till det bättre. Den första demokratiskt valda presidenten Mursi avsattes efter ett år när nya protester bröt ut och i dag är det den forne ledaren för militären, president al-Sisi, som styr landet med järnhand.

– När det gäller yttrandefriheten är det nästan värre nu. Till och med artister börjar självcensurera sig nu för att de är rädda för att reta upp regeringen. Men det har samtidigt blivit en pånyttfödelse där konstutövarna är mer medvetna. Allra bäst mår grafittin. Det finns fantastiska graffitimålare som är snabba och deras målningar kan ses av alla.

”Viktigt att inte förlora hoppet”

För Ramy Essam var revolutionen bara början. De två efterföljande åren turnerade han och fortsatte kampen för en regering skapad av civilbefolkningen. Spelningar avlöste varandra. Demonstrationer likaså, men en dag tog det stopp. När militären tog över makten igen efter president Mursis avgång sinade plötsligt alla bokningar. Ramy Essam förbjöds att spela på lokaler ägda av regeringen och de flesta själständiga konsertarrangörerna undvek att boka honom för att inte uppröra makten. Flera av Ramy Essams vänner greps och fick långa fängelsestraff.

– Vi uppnådde inte det vi ville med revolutionen och många slutade bry sig. Men är det något jag har lärt mig är det att aldrig tappa hoppet, för det är först då vi har förlorat. De som var och kämpade känner nog samma sak. Alla vi som blev skadade, torterade, satta i fängelse eller förlorade någon kan inte bara ge upp, säger Ramy Essam.

Kulturell fristad i Malmö

Alla män i Egypten måste tjänstgöra inom militären innan de fyller trettio. Essam hade tagit emot hot om vad som väntade honom när det var hans tur. Men i stället öppnades en annan möjlighet för honom. I oktober 2014 flyttade Ramy Essam till Malmö efter att ha blivit erbjuden en kulturell fristad i två år. Här fortsätter han att spela in musik och i maj kommer hans nästa album ut.

Hoppas på nästa generation

I Egypten fortsätter president al-Sisi att stampa ut den falnande kämparglöden. Tusentals personer har dött och ännu fler har fått långa fängelsestraff. Men Ramy Essam tänker fortsätta kämpa och han har planer på att flytta tillbaka så fort han har fyllt trettio. Han är glad att många av hans fans är unga, eftersom den yngre generationen inte är uppväxt på regerings propaganda.

– Tonåringarna får allt genom sociala medier. De är smartare än min generation. När jag hör tolvåringar prata om mänskliga rättigheter får jag hopp. Inom tio år kan det kanske hända något. Jag känner ingen brådska. Förra gången var vi för stressade, vi ville att allt skulle hända på en gång. Men det behöver tid. Man kan säga att vi planterade fröet för fem år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.