Elvis dansar loss på trafikljuset i Friedberg, Tyskland. Foto: Yann Schreiber/AFP/TT

Elvis har blivit trafikljus i Tyskland

Publicerad

Elvis lever fortfarande – åtminstone som röd och grön gubbe. Den tyska staden Friedberg har nyligen valt att hylla musikikonen genom att installera tre trafikljus till hans ära.

Att Elvis Presley dirigerar övergångsställen i just Tyskland är inte lika långsökt som det kan verka. Sångaren gjorde sin militärtjänstgöring i Friedberg mellan 1958 och 1960. Sedan tidigare har han förärats med en staty i staden, som ligger ungefär 2,5 mil från Frankfurt am Main.

Nu får Friedbergs fotgängare finna sig i att stanna när en röd Elvisfigur står med ett mikrofonstativ, medan de i stället tillåts gå över vägen när han syns göra sin patenterade tåspetsstående dansrörelse.

Tyskland har en viss tradition av celebra personer på sina trafikljus. I Bonn är det till exempel Beethoven som skiftar mellan rött och grönt, medan Karl Marx har haft samma funktion i Trier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.